DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 06-06-2023 08:11

MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ?

Günümüz Türkiye'sinde modern anlamda bir kültürel tabakalaşma var ama bu durum ekonomik ayrışmayı ortadan kaldırmıyor tabi. Burada anlatmak istediğim şey; kültürel sınıflaşmanın daha etkili olduğuna vurgu yapmak.
Önemli bir kitle son yıllarda büyük servetler edindiği için, eskiden çok varlıklı olan laik kesimin pek de önemi kalmadı. Ancak bu laik kesim toplumda pek karşılığı olmamasına rağmen Kemalizm anlayışını aşamadı. Tekrar etmekte fayda görülürse, Kemalizm bir parti ideolojisi olup, devlet anlayışı üzerine bina edilemez olduğunu idrak edemedi. Yani yeni bir anlayış üretmekte yetersiz kalan Türk solu üstü kapalı olarak parti geçmişindeki Kemalist uygulamalardan ötürü ancak helalleşme repliğini kullandı. Milliyetçiliği savunurken bile devletçilik anlayışıyla ne denli yapay kaldığını hala fark edemiyor. Helalleşme, bir fikir olarak takdir edilse bile sosyolojik etkileşimi oluşturamadı.     
Kemalizm tek parti yönetiminde devam eden otoriter zihniyette bir ideolojidir. Batı’nın modernlik ve gelişmişlik seviyesini üstün gördüğü için de Batılılaşma ve modernlik adına gerektiğinde zor kullanarak, kamusal alan kavramını kullanarak toplumu dönüştürmeye çalışan bir tutumun adıdır Kemalizm.
Bu seçim sürecinde çok rahatlıkla gördük ki; toplumda keskin bir ayrışmaya gayret edildi. Oldukça tehlikeli ve çirkin ama yaşanan gerçeklik buydu.
Bir proje olarak oluşturulan ittifaklarda, bereket versin ki benzer partilerin olması ayrışmayı önledi. İki ittifakta da muhafazakârlar, iki ittifakta da her tondan milliyetçiler, solcular vardı. Belki de en ortak fikirleri muhafazakârlık ve milliyetçilik oldu. 
Sol artık şunu iyice anlamalı ki; bu toplum artık donmuş fikirler üzerinden yürümek istemiyor. Adı ne olursa olsun katı ideolojik partilerin ve anlayışların ülkeyi yönetemeyeceğine dair toplumda çok büyük oranda ortak bir kanaat oluşmuştur. Şimdi yeni şeyler söyleme zamanıdır.
Tabi burada önemli bir noktanın da altını çizmekte fayda var: Bireyin ve herhangi bir teşkilatın neyi istemediği önemli olmakla birlikte, esasta neyi istediği daha önemlidir.     
Laik kesim kimliğini Kemalizme borçlu olduğu için Milliyetçiliği savunurken bile üstenci bir gözle hareket ettiğinden yapay kaldığını fark edemiyor. O hala sanki takrir-i sükun varmış gibi muhafazakarların en azından laik görüneceklerini umuyordu. Halbuki merhum Turgut Özal en üst makamdaki biri olarak, devlet laik olur, kişiler laik olmaz demişti zaten.
Laik kesim kendisini ciddi anlamda ve toplumu ikna edecek şekilde değiştirmediği sürece toplumun büyük kesiminden oy alamaz. Cumhuriyet’in ilk yüzyılının büyük bölümünde rekabetçi olmayan koşullardan yararlanan ve o koşulların devamı yönünde ağırlık koyan laik kesimin günümüz uygulamalarından hoşnutsuzluk duyması normal bir durum sayılamaz.     
Laik kesim, biz demokratlıkla başa çıkamayız, bölünürüz dediği sürece bu toplumda her seçimi kaybetmeye devam edecektir.
Toplumlar önceden belirlenmemiş bir dinamikle değişiyor. Anayasalar bugün, şu anda yaşamakta olan insanların nasıl yaşamak istediğine göre şekillenmek zorunda. Onlarca veya yüzlerce yıl önce yaşamış bir toplumun tahayyülünü veri alarak bugünün insanlarına hayat biçmek herhalde demokratik olmaz. Kemalizm bu günün sorunlarına cevap veren bir anlayış olamaz.
Topluma demokrat zihniyette, kapsayıcı kuşatıcı derinlikli ve gerçekçi bir Türkiye tasavvuru sunulmadıkça, arkaik anlayışlarla ülkenin yönetimine gelebilmek bana göre gerçekçi gözükmüyor.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA