DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 08-01-2024 12:25

ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY

Üzerinde yaşamaktan memnun olduğumuz bu ülkenin her adımında, her karışında emeği olan sayısız kahramanlar var. Bu kahramanların birinden bahsetmek istiyorum.

Kahramandan önce, Bülent Ecevit ismini aklınızda tutun. Her zaman en iyi, en zeki olanlar lider olmaz. Olursa o devlet için büyük bir şanstır elbette. Ama dünyanın her yerinde de bu böyledir ve en iyiler veya en zekiler her zaman bir numara olmazlar. Konuyu Orhan Veli şiirleştirmiş, “Neler yapmadık şu vatan için/ Kimimiz öldük;/ Kimimiz nutuk söyledik.”

Atatürk'ün hayatıyla ve kurtuluş savaşı ile ilgili ilginç bir anı var. Olayı ve Samsun yolculuğunun detaylarını Mustafa Kemal, 1926'da Falih Rıfkı Atay ile Mahmut Soydan'a anlatmıştır.

Falih Rıfkı Atay 1923’te TBMM’ye girdi ve aralıksız 27 yıl milletvekilliği yaptı. Atatürk'e yakınlığı nedeniyle çok önemli olaylara tanıklık etmiş ve kişisel tarihi cumhuriyet tarihi ile özdeşleşmiştir. Özellikle Çankaya ve Zeytindağı eserleri dikkatle okunmalıdır. Atatürk'e olan bağlılığı ve yakınlığı ile tanınan Atay, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında gezi yazısı türünde en çok eser veren sanatçıdır.

Atatürk 1924 yılında milli bir banka kurulması düşüncesini Çankaya'ya davet ettiği iki yakını Celal Bayar ve Mahmut Soydan’a açmış ve kendilerinden hazırlıkların başlatılmasını istemiştir. Soydan’ın Tercüme-i Hal Kâğıdında (cv’sinde) doğum yeri Siirt olarak geçmesine rağmen Emekli Sandığı arşivindeki kayıtta Selanik doğumlu olduğu yazmaktadır. Kadroculara karşı komünist suçlaması Mahmut Soydan tarafından Milliyet gazetesinde dile getirilmiştir.

Yazıya konu olan İsmail Hakkı Okday; son Osmanlı sadrazamı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu, 1917'de veliaht şehzade olan Sultan Vahdettin'in kızı Fatma Ulviye Sultan ile evlendiğinden padişahın da damadıdır. İsmail Hakkı Bey’in bu evlilikten adını Sueda Hümeyra koydukları bir de kızı oldu.

Mondros mütarekesinin hemen ardından İstanbul işgal edilmiş, Anadolu'nun işgaline başlanmıştı.İsmail Hakkı Bey her Türk subayı gibi bu durumu kabul etmiyordu. İsmail Hakkı Bey işgaller ile birlikte karakol örgütü ile hareket etmeye başladı. Saraydaki yardımcısı yüzbaşı Neşet Çopur Bey de Hamza Grubu'nun İstanbul mümessilidir. Bir yandan saraydaki görevini ifa ediyor, diğer yandan elinden geldiğince milli mücadeleye destek oluyor, istihbarat sağlıyordu.

İsmail hakkı bey'in en önemli istihbaratı şüphesiz ki Mustafa Kemal'i Samsun'a götürecek olan "Bandırma Vapuru’nun batırılacağına" dair bilgi verip önlem alınmasını sağlamaktı. Hem İsmail Hakkı Bey, hem Çopur Neşet Bey değerli subaylardı. Her ikisi de Ankara’ya gidip milli mücadeleye katılmak, vatanın kurtuluşuna katkıda bulunmak istiyorlardı. Neşet bey önden gitti, İsmail Hakkı Bey'in ise kaçacağından şüpheleniliyor ve göz hapsinde tutuluyordu. Bütün dikkatler çok kıymetli bir subay olan İsmail Hakkı Bey'in üzerindeydi.

İsmail Hakkı Bey, Harbiye'den sınıf arkadaşı olan zengin tüccar Babanzade Fuat Bey'in Beyoğlu'ndaki evinde bir ziyafete katıldı. İşgal subayları da davetliler arasındaydı. Yemekten sonra kahveler yudumlanırken davetlilerden İngiliz istihbarat subayı John Godolphin Bennett, içkinin de etkisiyle: "Hükümet, Kemal Paşa adlı genç bir generali, umumi müfettiş olarak Anadolu'ya göndermeye karar vermiş. Paşa, vapurla yola çıkmak üzereymiş; ama asla Samsun'a ulaşamayacak" dedi.

İsmail Hakkı Bey Saray'a döner dönmez, Anadolu'daki Kuvvacılarla temasta olduğunu bildiği yardımcısı Kurmay Yüzbaşı Neşet (Çopur) Bey'e durumu anlattı. Haber 16 Mayıs sabahı M. Kemal Paşa'ya ulaştı. Paşa, açıkta avlanmamak için kaptana kıyıdan gitmesini söyledi. Salimen Samsun'a vardılar. "Damat", belki de Kemal Paşa ve arkadaşlarının hayatını kurtarmıştı.

İsmail hakkı Okday, eşi Ulviye Sultan’la basit bir bahane ile evden ayrıldı, Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Ulviye Sultan'ın kendisini boşadığı haberini sonradan gazeteden öğrendi(1922).

İsmail hakkı bey'in firarı İngilizleri deliye döndürdü, çünkü o aynı zamanda saray erkan-ı harbidir.

İsmail Hakkı Okday 1925 yılında Bülent Ecevit'in teyzesi Ferhande Hanım ile evlendi fakat çocukları olmadı. Ferhande Hanım'ın yeğeni Fatma Nazlı'nın bir oğlu oldu ve adını Bülent koydular. İsmail Hakkı Bey ve eşi de Ferhunde Hanım'ın yeğeni olan Ressam Nazlı Hanım'ın oğlu Bülent’i evlatları gibi büyüttüler. Hatta İsmail Hakkı Bey, yazmayı çok seven bu zeki çocuğa bir de Erica marka bir daktilo hediye etti. Ecevit bu daktiloyu uzun yıllar kullanarak saklamıştır.

İsmail Hakkı Bey küçükken bırakıp gittiği kızı Suade Hümeyra sultan'a ancak 1924 yılında, Atatürk'ün çıkardığı özel izinle kavuşabildi. Humeyra Hanım Kuşadası'nda "Aristokratların Mekânı" olarak bilinen Kısmet Oteli'ni kurdu. 2000 yılında vefat etmiştir. Humeyra Hanım’ın Kuşadası'nda yaşayan çocukları Hanzade ve Halim Özbaş kardeşler bu mekanı hala işletiyorlar.

Kurtuluş savaşından sonra 16. Tümenin kurmay başkanlığını yapan İsmail Hakkı Bey, kırmızı şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirildi ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne asker ve büyükelçi olarak uzun yıllar hizmet verdi.

Ecevit; vefatından bir sene kadar evvel 2005 yılında durup dururken bir anda ''Vahdettin hain değildir'' cümlesini zikretti. Bu ifade tarihçiler için bir sürpriz değildi. Ancak bir siyasetçiden, bir devlet adamından ilk defa duyuluyordu.

Bülent Ecevit’e Vahdettin'in hain olmadığını öğreten, 1977 de kaybettiğimiz İsmail Hakkı Okday’dır. Bülent Ecevit, Cumhuriyet devrinde birkaç defa başbakanlık koltuğuna oturdu.

Sekülerizmin ve Laikliğin yılmaz müdafilerinden Ecevit bu cümleyi neden kullandı. ''Sultan Vahdettin’in nesi oluyor da bu cümleyi kurabiliyor?'' diye sorulan sorunun cevabında; Bülent Ecevit'in Sultan Vahdettin'in torunu, İsmail Hakkı Okday’ın kızı Sueda Hümeyra Özbaş ile “üvey kuzen” olduğu ortaya çıkmıştı.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu