DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 25-03-2024 01:27

“İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN

 “Dinleyene, halâ,/ Çöller ses verir.”

Madem Kur’an kelamullahtır, bütün insanlığa hitap ediyor, bütün insanlığın sorularına ve ihtiyaçlarına cevap veriyor; demek ki  manaları hem genel hem de kucaklayıcıdır. Bütün alemlerin rabbi olması nedeniyle, Kur’an Allah kelamıdır. “Çok merhametli (Allah, insanlara ve cinlere) Kur’an’ı öğretti, insanı yarattı, ona beyanı (konuşup düşüncelerini açıklamayı) öğretti. (Rahman Suresi 1-4)

İnsanların yer ve gök bilgileri zenginleşmiştir. Belki bu nedenle bile tek ferdin ilminden ve anlayışından çıkan tefsir, günümüz insanları için yeterli olmaz. Hem bu zaman da toplumun bütününe yakın kısmını tatmin edecek bir tefsir, her ilim ve meslekten meydana gelecek bir heyet tarafından yapılmalı değil midir? Çünkü “cüzde bulunmayan, külde bulunur” kuralınca, fertte bulunmayan bu kadar bilgi ve mesleki yeterlilikler, umulur ki heyette bulunur. Ancak “Bir şey tamamiyle elde edilemediği takdirde terk etmek de hiç uygun değildir.”

Kur’an, kâinatın tercümesi, arzın ve maveranın açıklayıcısı, yerde ve gökte bulunan manevi gizlerin keşşafıdır. Bundan bir parçayı yakalamış olan şair; “Hoşça bak zatına kim, bir zübde-i âlemsin sen / Merdumi dide-i ekvan olan ademsin sen” demiş.

Demek ki insan hem yaşadığımız âleme, hem de maveraya bir özet hükmündedir. Onun için her azayı yaratılış gayesine uygun kullanmak gerekir. Zaten işin erbabı da şeriatı tarif ederken; yeryüzünü güzelleştiren sistemin adıdır diyor.

 “Ben bilinmez bir hazine idim, bilinmek istedim ve …” ifadesi, “onlarda cemalimi müşahede etmek istedim” demekle örtüşmez mi acaba?

Âlem; kendisi ile âlemin yaratıcısının bilindiği şeydir. Tabi, âlem yalnız güneş sisteminden ibaret değildir. Fezada milyar âlemden bahsediyor pozitif bilim mensupları. Âlemin içindeki cüzlerin de her biri bir âlem değil midir?

19.yüzyıla kadar gökyüzü hakkında bilinenler, yani bilinmeyenler ilkel dinlerin çıkış noktalarıydı. 19. Yüzyılda ve 20.yüzyılda gökyüzü hakkındaki yeni bilgiler pagan dinlere alan bırakmadı. Şimdilerde gerçeklerden kaçmak için insanların bir kısmı kendilerine farklı yollar icat ediyorlar. Günümüzde de modern paganizmler, putçuluklar kol geziyor. ("Ebu Leheb öldü"diyorlar: Ebu Leheb ölmedi, ya MUHAMMED; Ebu Cehil, kıtalar dolaşıyor!)

Evet; Allah dilediğine hidayet eder ama, Allah'ın hidayet vermek istedikleri de, hidayete talip olanlardır.

Kaldı ki; hidayeti de hidayet üzere olanlar ister. Hidayet; hakkı hak, batılı batıl bilmek değil midir?

Üstadın tabiriyle; Kur’an’ın anasırı esasiyesi dörttür; tevhid, nübüvvet, ahiret, adalet ve ibadet. Bunları elde etmenin yolu; Allah’a muhatap olmak, delille Allah’ı bilmek.

Kadiri mutlak ve kadiri muhtar olan Allah, kıymetsiz şeylerde kudret eli görünmesin diye sebepleri yaratmış. Sebepler, Allah'ın kanunudur, onlara uymak gerekir. Onlara uymamak ilahi hikmete karşı gelmek olur. Ancak sebeplere değil, Allah'a kulluk etmek gerektiği de hep aklımızda olmalıdır.

Bundan dolayı da işin erbabı; “Sebepler âleminde iken tevekkül etmek, bir nevi tembellik ve atalettir” diyor.

Kabirden sonra o sebepler ortadan kalkar. Dünyada sebepler galipken, maverada sebeplere ihtiyaç kalmaz.

Burada akıl için mini bir paragraf açarsak; “Akıl insanın temyiz gücüdür. Aklın tefriti ahmaklık (anlayışsızlık), ifratı cerbezelik (eğriyi doğru göstermek), ortası hikmettir (hakkı hak bilip ona uymak, batılı batıl bilip ondan kaçmak).” Bu anlamda “Cebriye” ifrat, “Mutezile” tefrit, Ehlisünnet orta yoldur. Ehlisünnet; eylemlerin başlangıcını irade-i cüz’iyeye, sonucunu irade-i külliyeye verir.

Keza; kabul etmemek ifrat, benzeterek (Allah’ın sıfatlarını, insanın sıfatları gibi görerek) kabul etmek tefrit, tevhid (onun benzeri yoktur demek) orta yoldur.

Peygamberler ve Salih insanlar âlemlere rahmettir. Çünkü bu işte muvaffak olmuşlardır,  onlara uymak gerekir. Külli kaidedir, bir defa olan, yine olur. Peygamberlerin birbirlerinden tek farkları füruattadır (İbadetlerdedir, amellerdedir). Zaten zamanın değişmesiyle, füruatın değişmesi pek tabiidir. Kaideler, füruatta değil, esaslarda yani naslardadır, diğer bir ifade ile itikatta ve iman esaslarında bütün peygamberler aynı şeyleri söylüyorlar.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu