DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 30-05-2023 07:57

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN

28 Mayıs 2023 günü cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Yarışa onbeş gün önceki seçimde %50+1’i tutturamayan ama en yüksek oyu alan iki adayla gidildi. Bu seçim yarışını R.Tayyip Erdoğan % 52 oy alarak kazandı. Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyun arasındaki oy farkı iki milyondan fazla olarak Erdoğan’ın lehine oldu. Bu sonuç memleketimize hayırlı olsun, hayırlı hizmetlere vesile olsun inşallah.
Artık seçimin sonucu üzerine etkisi olmayacağı için, alınan seçim sonuçlarına ilişkin birkaç şey söylenebilir.
Öncelikle muhalefetin adayı yanlış seçilmiştir.
Seçim öncesinde ve seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takip ettiği taktiğin alınan sonucu tayin edici işlevsellikte olduğunun da altını çizelim.
Bazı insanlar, köşe yazarları ve siyasetle uğraşan bir kısım zevat diyor ki; toplum neden devamlı Erdoğan’ı tercih ediyor?  Soru önemli ve cevap vermek gerekiyor.
Bana göre insanların bu tercihlerinde alt yapı olarak bilinen yol, köprü, hastane, makine teçhizat gibi yatırımlar esas olmakla birlikte, bir konuyu iyi anlamak gerekiyor:   
Öncelikle; Erdoğan 2016 yılından bu yana adım adım farklı bir vatandaşlık kimliği inşa ediyor. “Yerli ve milli algısı” üzerine oturtulan bu tanım ülkenin sağduyuya sahip insanları tarafından benimsenmiş olup, bu grupta bulunanlar kendilerini söz konusu kimlik içinde daha rahat hissediyorlar.
Toplumun önemli kesiminde “yerli ve milli” söylemi ile Türklük ile Müslümanlığı doğal ve organik bir bütünleşme içinde tasavvur eden bir vatandaşlık algısı oluştu. Yerli vurgusu ile Müslümanlığa, milli vurgusu ile Türklüğe gönderme yapılırken, bu iki hasleti bünyesinde birleştirenlerin ülkenin iyiliğini isteyenler olduğu kabul gördü.
Bu söylem çerçevesinde Müslümanlık Türklüğe bir hayatiyet duygusu verirken, Türklük de Müslümanlığın dünya karşısında dik durmasını, özgüven kazanmasını, saygın ülke kavramının Türkiye'ye ait olmasını sağlıyor anlayışı yerleşmiştir.
 “Cumhur İttifakı” kavramına karşılık muhalefetçe üretilen “Millet İttifakı” kavramı siyasi dengeyi sağlamakta çok işlevsel bir yere otururken, aynı muhalefetin yerli ve milli kavramına karşı üretilmiş bir kavramlarının olmaması cumhur ittifakına önemli bir avantaj sağlarken, millet ittifakı hala tek parti dönemine ait Kemalist kimlik anlayışında ısrar etmiştir.
Yerli ve milli tanımlı kimlik, tarihi anlatılarla beslenmiş bir psikolojik aramaya cevap veriyor diyor bu görüşte olanlar. Bu bakışa göre son yüzyılda Türkiye'de insanların hep hakkı yenmiş, önleri kesilmiş, gelişmeleri ve dünyada söz sahibi olmaları engellenmiştir. 27 Mayıs ihtilalı, 28 Şubat post modern darbesi muhafazakâr kitleye indirilmiş yumruklar olarak büyük kabul görmüştür. Bu kitle, arzuladığı haklarına son yirmi yılda kavuşmuştur tezi ile Erdoğan’a ve onun söylemlerine geçer not vermiştir. 
Yerli ve milli vatandaş kimliği, Kemalist vatandaş kimliğinden daha kapsayıcı olarak kabul edilmiş, son uygulamalarda Türklük sertleşmeyle birlikte laiklik yumuşamış bir tonda görülmüştür. Bu da çok daha geniş kesimlerin kendilerini ülkede birinci sınıf vatandaş olarak görmelerine zemin oluşturmuştur. 
Toplumun önemli bir kesiminde yerli ve milli söylemlerinin kabul görmesine karşılık, yukarıdaki soruyu soran insanların bir kısmı hala TV ekranlarında ve gazete köşelerinde Kemalist kimlikte ısrar etmekte, her muhafazakâr eyleme laiklik vurgusu altında dini değerleri hafife almaktan öte hakarete varan nitelemeler yapılmaktadır. Bu grup dünyadaki gelişmeleri iyi kavrayamamış görünmekte ve maalesef yitirilmiş zamanın peşinden koşmanın kazanç getirmediğini fark edememiştir. Üç-beş eli kadehli grup için iyi olan şeyin toplumun hepsi için de iyi olmasını beklemek en azından sosyolojiyi bilmemektir.
Yerli ve milli kimliğini benimsemiş olan kitlede bu yeni anlayışın makbul hale gelmesinin iki nedeni var zannederim:
1-Deniyor ki; modernliğin ve Batıcı politikaların küresel problemleri çözme vasfı oldukça azalmıştır. Buna bağlı olarak; çok kutuplu bir dünya oluştuğundan, Türkiye’nin hareket alanının genişlemesi ve daha önemli bir ülke olma fırsatının ortaya çıktığının kabul görmesi gerekir. Çok kutupluluğu ana eksenden sapma olarak görmek vizyonsuzluktur diyor kendisini yerli ve milli sayan kitle.
2- Bu yeni grup tarafından Kemalizm’in ve eski muhafazakârlığın Türkiye’yi yönetemeyeceğine kanaat getirilmiş, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından devletin ve rejimin yeniden inşasının gerekli olduğu kabul görmüştür diye ifade edilebilir.
Önemle belirtelim ki, iktidarın da bu kitle ile kurduğu güven bağı oldukça önemli bir yere oturmaktadır. Cumhurbaşkanının karizmatik liderliği ile hitabet gücünden dolayı bu insanlar Erdoğan'a güveniyorlar. Onun için de R.Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmıştır.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co