DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 03-03-2024 11:41

KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR

Dünya sürekli hareket halinde ve devamlı değişiyorsa sistemlerin ve fikirlerin de olumlu anlamda değişmeleri gerekir.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bütün imparatorluklar tasfiye edildi. İmparatorların nesilleri uzun süre hatırlanmadı veya yok sayıldılar. Bunların yerini ulus-devletler aldı.   

Almanya, İspanya ve İtalya faşizmi yaşayan ülkelerin en bilinenleri oldu. Bu faşist yönetimler etrafa korku salmakla kalmadı, İkinci Dünya Savaşı’na taşıdılar dünyayı.

Savaş sonrasında dünyada adına “Yeni Dünya Düzeni” denilen iki bloklu bir sistem oluşturuldu. Bir yanda adına hür dünya denilen ve NATO etrafında şekillenen kapitalist blok veya ABD-Avrupa ekolü, diğer yanda Varşova Paktı etrafında şekillenen sosyalist blok veya Rusya ekolü.

Rusların başını çektiği sosyalist blok 1989 yılında Batı sistemi karşısında pes etti ve 1992 yılında hem sosyalist blok, hem de SSCB dağıldı. Bu tarihten sonra “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği” yoluna Rusya olarak devam etti. Aralarında Türk Cumhuriyetleri diye ifade edilen beş Türk Devleti de dâhil olmak üzere birçok ülke bağımsızlığını ilan etti.

Batı; daha kalıcı olmaya aday olarak hemen kendine özgü sömürü sisteminin yapısını oluşturdu; NATO, IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret örgütü vd. Hedef dünyanın stratejik ülkelerini birliğe dâhil etmekti.

1945 ile 2000 yılları arasında Yeni Dünya Düzeni’ne itiraz etmek pek de kolay değildi. Kaldı ki Batı bloğuna dâhil olan ülkelerin yönetiminde söz sahibi olan kişi ve kuruluşlar toplumu komünizm ile korkutuyordu. 

1992 yılından itibaren soğuk savaş sonrasında yaşanan kavga Batı’nın lehine neticelenmişti ama dünyayı saran küreselleşme olgusu da sorgulanmaya başlanmıştı. Dünya Ticaret Örgütü’nün faaliyetlerinin aslında ABD’nin koyduğu kurallara göre işlediği artık gizlenemiyordu. ABD; Çin, Japonya, Kanada, Türkiye üzerinde baskı uygulayarak Çin’le yapılacak ticarete sınırlama getirmeye çalışıyordu. Aynı maksatla ABD’nin İran üzerine koyduğu ambargo da ayrıca kayda geçiyordu.

2000’li yıllarla birlikte internette önemli ilerlemeler kaydedilince, gizlenmesi gereken birçok olay açığa çıkmaya başladı. ABD ve İngiltere’de gizli-saklı işlerin süresi yetmiş yıl olup, bu süre geçince –devlet sırrı kavramı da dâhil- her şeyi açıklıyorlar. Dünyayı saran internet üzerine yatırımlar artmaya başladı. Bir bilgisayar firması birçok ülkeden daha fazla ticaret hacmine ulaştı. Bütün yatırımcılar bu alana yöneldiler. Böyle olunca da diğer ticaret alanlarında sıkıntılar oluşmaya başladı.

Sistemler meydana gelen ekonomik krizlerle kendisini yeniliyor. 2008 yılına gelindiğinde, konut piyasasında meydana gelen önemli bir patlama dünyada finans krizine neden oluyordu. Kredi alma kapasitesi düşük olan kişi ve kuruluşlara büyük krediler verilmiş, inşaatlar yapılarak satılmıştı. Ancak belli bir süre sonra faizler yükselince konut alıcıları taksitlerini, yap-satçılar da kredilerini ödeyemez duruma gelmişlerdi.

Sistemi tekrar kurtarmak gerekiyordu. Çünkü kriz yalnız ABD’de kalmamış, bütün dünyayı etkilemeye başlamıştı.

ABD’de de para basma makineleri çalışmaya başladı ve dünyaya dört trilyon dolar para pompalandı. Şirketler, kişiler ve devletler rahat bir nefes aldı. Ancak bu durum birçok olumsuz düşünceye de davetiye çıkardı. Nasıl olsa batmak yasaktı. Borçlar bir şekilde siliniyor, kişi ve kuruluşlara yalnız kar kalıyordu. İnsanların adalet duyguları zedeleniyordu ama sistem yaşıyordu. Bu olaydan dünyanın bütün devletleri etkilenmişti. Türkiye bu krizden dolayı % 14’lük bir daralma yaşadı diyordu uzmanlar.

Aynı daralma ve sıkıntılar AB ülkelerinde de yaşandı. Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülke borçlarını ödeyemiyordu. AB içerisinde durumu sağlıklı olan yalnız Almanya vardı. Borçlunun duacısı alacaklılar olduğundan bu ülkeler de kurtarıldılar. Avrupa Merkez Bankası devreye girip sınırsız bono alacağını açıklayınca faizler geriledi, ülkeler rahatladı. Sistem kurtulmuştu.

Ölçüsüz risk alma üstü kapalı olarak teşvik ediliyordu. Çünkü dünyada para stoku artmış ve deplase edilmesi gerekiyordu.

Bu curcunada İngiltere AB'den ayrılma kararı aldı ve AB önemli bir sarsıntı geçirdi. Tam bu kargaşa anında Rusya Kırım'ı ilhak etti. AB'nin küresel gücü tartışılmaya başlamıştı. AB ne Suriye’de ne de Ukrayna’da aktif bir rol oynamamıştır.

Şimdi AB’nin, ABD’nin ve elbette daha birçok ülkenin en büyük problemi göç. AB göç sorununu para ile çözmeye çalışırken, Libya ve Fas’ta bulunan genellikle insanların pek bulunmadığı alanları ve daha başka bazı ülkeleri göçmenlere adres olarak gösteriyor. 2023 itibariyle dünyada 80-100 milyon insanın mülteci durumunda olduğunu söylüyor resmi kayıtlar.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu