Dünyada en önemli şey sudur. Su olmaz ise hayat olmaz. Bu yaz hemen birçok şehir su sıkıntısı yaşadı. Elbette bu sıkıntıların büyük bir bölümü yetersiz yatırım, su hatlarını yenileyememesi ve patlayan irsaliye hatlarından kaynaklanıyordu.
Yer altı sularının artırılması ve daha çok yağış almamız için neler yapmalıyız.
Ülkemizde olan akarsuların mümkün olduğunca özgürce denizlere akmasını engelleyerek yer alı su stokunu ve barajların doluluğunu artırmalıyız.
Suyun kullanılması değil kirletilmesi yanlıştır. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının beslenmesi birinci öncelik olmalı.
Köylerde akan çaylar dereler meralara salınarak erozyon oluşturmadan yer altı su stoklarını desteklemeliyiz.
Çayların ve derelerin kendi cazibesiyle gideceği bölgelerin kışın yeterince su almasını sağlamalıyız.
Ülkemizde az suya ihtiyaç duyan bitkilerin ekiminin yağışı azaltacağını unutmamalıyız.
Kış döneminde yeraltı ve yer üstü rezervuarları ne kadar doldurur isek yazın o oranda az su sıkıntısı çekeriz.
Barajlardan elde edeceğimiz elektrik üretiminden önce, o bölgelerin yer altı sularını beslemeliyiz. Kışın suların bazı bölgelere verilerek yer altı sularını zenginleştirir isek yazın su sıkıntısı çekmeyiz.
Denizler ve ormanlık alanlar hem buharlaşma hem de yağmur çekme açısından kurak bölgelere göre çok avantajı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünya yerden ısınır bulutlar daha soğuk alana gelince yağmur veya kar olarak yere iner. O halde kurak bölgelerin daha fazla yağmur çekmesine destek olmak için oraları ağaçlandırmalı veya barajlar yapmalıyız.
Ülkemiz su zengini bir ülke değil. Yaptığı barajlar, ektiği ormanlar ve yapacağı planlamalarla susuzluk riskini azaltabiliriz. Su ile ilgili çok iyi stratejiler geliştirilmeli, asla emperyalistlerin verdiği aklın peşine düşmemeli.
Emperyalistler dünyada muhtaçlık oluşturmak, sömürmek için yanlış yönlendirmelerde bulunduklarını asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu emperyalistlerin yönlendirmelerine uyar iseniz kurak bölgelerimiz tamamen çöle dönüşür. Suya ihtiyaç duymayan bitkilerin bölgede yağışın azalmasına sebep olacağını unutmamalıyız. Yer altı sularının azalmasını önleyecek önlemler almalı asıl yer altı sularını artırmak için kışın yağışlarının boşa akmasını engellemeliyiz.
Türkiye yanlış yönlendirmelerin acısını çekiyor. Ormanlara küçükbaş hayvanların girmesini engelleyerek yangınların artmasına,küçükbaş hayvanın vereceği zararın onlarca katı zararın oluştuğuna şahit olduk.
Ülkemizde doksanlı yıllarda koyun eti yenilmesinhikâyeleri uyduruldu. Emperyalistlerin oyununa gelen zavallılar,‘’biz tavuk tüketiyoruz, koyun eti çok yağlı tüketmiyoruz’’ dediler. Danimarkalılar % 44 yağlı domuz etinden kişi başı 79 kg tüketirken, biz sadece 4 kg koyun eti tüketiyorduk. Bizim safalar sorgulama yapmadan koyun etine savaş açtılar. Bunların içinde çokça doktor vardı.
Ülkemizde maalesef sorgulama ve öz güven düşük olduğundan, yönlendirmeye açık çokça insanımız var. Devlet yönetimi halkına güven ve bilgi vermeli. Her işi bilimin ve aklın ışığında çözmeliyiz diyor, akılla hareket edenlere saygılar sunuyorum.
AHMET VURAL
AYRILIK ZAMANI
VAHİT DABAK
PAPA 14. LEO GELDİ
TUNCER SÖNMEZ
TEKNOLOJİ KAN KUSUYOR
Av. İrfan SÖNMEZ
Bir Kürtleşme hikâyesi; Koç Mehmetler
EMRAL CÖMERT
ERDOĞAN’I İDEALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİĞİ İÇİN DESTEKLİYORUZ
YAVUZ GEZER
İbret Alınsaydı - IV
DR. İMBAT MUĞLU
ADALETİN TERAZİSİ KİMDE?
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
MİNİK BİR YÜREKTEN BABAYA MEKTUP
Prof. Dr. Kenan KÖPRÜCÜ
Su Ürünleri Mühendisliği Mesleğine Dair…
MUSTAFA DOĞAN
HAMLELERLE GELEN GALİBİYET