14-17 Şubat 2024 de Antalya’da Su ürünleri yetiştiriciliği çalış tayına katıldım. Su ürünü üreten firmalar, siyasiler, bürokratlar, bilim insanları ve tedarikçiler çalış taya büyük ilgi gösterdi.
Bizde balık üreticililerinin tedarikçisi olarak katıldığımız çalış tay da üretimi hızla artıran bir sektörü yakından takip ediyor, sektörüm mükemmel bir hızla büyümesine paralel tedavi yönlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
Balıkçılık üretimi hepimizin gurur duyacağı bir noktaya gelmesine rağmen halkın çoğu bu durumdan habersiz. İnsanımız Türkiye de üretilen Türk somonundan ya habersiz ya ön yargılı. Özellikle Norveç’in ürettiği somonu iki kat fiyatla tüketiyor. Bizim ülkemizde üretilen Türk somonunun çiftlik ürünü, Norveç’te üretilen somonun avcılık ürünü olduğunu sanan tüketiciler var.
Türkiye’de üretilen Türk Somonuna verilen paranın iki katının Norveç somonuna verilmesinin sebebi, tamamen ön yargılar ve bilgisiz insanların medya ve sosyal medyadan gelişigüzel sorumsuz konuşmalarından kaynaklanıyor.
Türkiye su ürünleri sektörü yüz binlerin geçim kaynağı. Levrek ve çipura üretiminde dünya birincisiyiz. Alabalık ve somonda baş döndürücü bir büyüme devam ediyor. Bu sektör 2023 de 1.7 milyar dolar ihracat yaptı. 2002 den 2023 e kadar Levrek üretimini % 1042, toplam balık üretimini 61 000 tondan 522 000 tona ulaştı. 2023 balık ihracatı, 1980 yılı ülke ihracatını yarısını geçti. Bu durumu yazmamın nedeni, bu sektörün neler başardığını görmemiz içindir.
Su ürünleri çalış tayında mükemmel bilimsel çalışmalar sunuldu. Norveç somonu ile Türk somonu analiz sonuçlarının paylaşılması aminoasit ve vitamin içeriklerinin objektif olarak sunulması önemliydi.
Her kongre ve çalış tayda birde birileri suçlanır veya bir tartıma konusu olur. Maalesef bu çalış tayda Elâzığ üreticileri, ruhsatın üzerinde üretim yapıldığı, suçlaması ile karşılaştı. Fakat için aslı öğle değilmiş. Su ürünleri şube müdürümüz Cevat Yılmaz suçlamaların doğru olmadığını anlattı. Elazığ 30 000 tonu aşan alabalık ve Türk somonu üretimi ile Türkiye’de uzun ara lider durumda.
Türkiye balık üretimine yeterince önem vermeli. Üretim maliyetini düşürerek halkın balık tüketimi artırılmalı. En sağlıklı gıda olan balık, özellikle aminoasitler ve mineral madde içeriği ile insan yaşamında çok değerlidir. Özellikle gulu tamik asit içeriği yüksek olan balık,bağışıklık sistemi ve büyüme hormonlarını artırma yönünden çocuk gelişiminde çok önemli. Bir porsiyon balık; gelişimini tamlamışların 1 haftalık, gelişme çağındakilerin 4 günlük aminoasit ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır.
Elazığ barajlar bölgesi. Alabalık deyince akla gelen ilk yer Fırat havzası. Balık üretimine gerekli önem vermeli, en uygun üretim yöntemini bulup en iyi pazarlama teknikleri ile balığı değerinde satmalı ve ilimize ekonomik katkıyı artırmalıyız diyor, bu işe baş koyanlara başarılar diliyor, tüm hemşerilerimize selam ve saygılar sunuyorum.