Nasip olursa Kurban Bayramını Elazığ Kumla köyünde geçireceğim. Her yıl olduğu gibi yine kurbanı Köyün muhtarı Atakan Çelikkol’dan aldım. Yıllardır çevre köyler ede kurbanlık hayvan satan, hayvan piyasasını iyi bilen Atakan Çelikkol ile 7 Hazirandaki konuşmam şaşırmama sebep oldu.
7 Haziran 2024 İstanbul’dan Sakarya’ya gidiyorum Sapanca mevkiinde benzinlikte bir kamyonetin üzerinde çok güzel görünümlü Simental ırkı, bir kısmı, saf bir kısmı melez 1 ile 3 ay arası 14 buzağı vardı. Fiyatlarını sordum çifti 55 000 TL olur dediler. 8 erkek 6 dişiden oluşan bu buzağıların tümünü 300 000 TL ye vermeye razılardı. Sakarya Pamukova’da bulunan çiftliğime almayı düşündüm. Çalışan arkadaşlarımı aradım fakat fiyatlar çok ucuz gelince, çalıntımı diye düşündüğümden bu işi yapan muhtarı aradım. Atakan fiyatların bir anda düştüğünü, ithalatın artması ile buzağının para etmediğini, hatta 3-4 aylık saf Simental ırkı buzağıları tanesi 25 000 TL ye aldığını söyledi.Et pahalı iken buzağı neden bu kadar ucuz?
Etin pahalı olmasının nedeni tamda bu. Hayvancılıkta en büyük sorun belirsizliktir. Buzağılar bu gün 25 000 TL den alınmıyor ve beslenmiyor ise bunun tek nedeni belirsizlik. Üretici istikrar görmeyince riske girmiyor. Bu buzağıları alan merada beslese de, besiye alsa da, ithalatla düzen bozulmaz ise zarar etme ihtimali yok. Ancak hükümet ithalatı artırır ve bu buzağıların kesim zamanı piyasa kötü olur ve birde et tüccarları ithalatı kullanarak üreticiyi kandırırsa o zaman bu buzağıları alan zarar eder.
Hükümet ithalat ile uzun vadede fiyatların artmasının sorumlusu durumuna düşüyor. Et ithalatları maalesef üretimi baskılıyor. Geçici rahatlama yaratsa da uzun sürede halkın pahalı et tüketmesine, üreticinin zar etmesine sebep oluyor.
Hükümet bazen çiğ süt fiyatını maliyet altında tutarak, bazen gereğinden fazla hayvan ithal ederek, hayvancılığın istikrarını baltalamaya devam ediyor.
Ülkemiz gereksiz ithalatların önüne geçmeli. Hayvancılık gelişmiş ülkelerde rakamsal değer olarak tarımsal üretimin % 50 si civarında. Yani bizde hayvansal üretim artmaya devam etmeli. Bu nedenle bizim bakanlığın hayvansal üretimi sekteye uğratacak hataları asla yapmaması gerekir.
Özellikle büyük baş hayvancılıkta üretim periyodu 4-5 yıl. Bu günün buzağısı 18 ay sonra tohumlanacak 27. ayda doğuracak, dünyaya gelen erkek 2 yıl sonra kurban edile bilinecek. Bu sektörde yanlış müdahale yılları etkiliyor.
Hükümetin sektörleri ayrı ayrı değerlendirip en doğu kararı verecek mekanizmaları kuracağı ümidiyle hayvancılık yapanları tebrik ediyor, bütün olumsuzluğa rağmen üretim yapıp ülkemizi ithalattan kurtaranlara saygılar sunuyor bol kazanç diliyorum.