DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
VAHİT DABAK
VAHİT DABAK
Giriş Tarihi : 21-03-2023 17:00

NEVRUZ VE ERGENEKONDAN ÇIKIŞ

Gazetemiz Harput’un kıymetli okurları, öncelikle Çanakkale deniz savaşları zaferinin 108. yıl dönümünü kutlarken Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına ve Çanakkale geçilmez diyen bütün şehitlerimize, Gazilerimize Yüce Allah’tan Rahmet Mağfiret diliyorum. Ruhları Şad, Mekânları Cennet, Makamları Ali Olsun.
Binlerce yıldır hürriyet yolunda Uçmağ’a varan atalarımızı yâd ve şâd edip Atatürk’ün “Hürriyet ve istikbal benim karakterimdir’’ söylevinde ifade ettiği ruhumuzdaki istiklâl ateşini bir kere daha alevlendirerek Türk’ün Allah’tan başkasına kul olmayacağını “İstiklâl Marşımızla bir kere daha ilan ettik.
Bu yazımda mart ayının diğer kutlu günlerinden biri olan Nevruzu konuşmanın uygun olacağını düşünerek selam, sevgi, saygılarımı sunuyorum.
Ergenekon Destan’ı, Türkler’in yüzyıllarca av avlayarak, maden işleyerek yaşayıp çoğaldıkları, etrafı aşılmaz dağlarla çevrili kutsal toprakların öyküsüdür. Ergenekon Destanı’nın önemli bir çizgisi, Türkler’in demircilik geleneğidir. Maden işlemek, demirden ve en iyi çelikten silahlar yapmak, Eski Türkler’in doğal sanatı ve övüncü idi. Ergenekon Destanı’nda Türkler, demirden bir dağı eritmiş ve bunu yapan kahramanlarını da ölümsüzleştirmişlerdir.
Ergenekon Destanı, Bozkurt Destanı’nın ana çizgileri üzerine kurulmuş olup, bu destanın serbestçe genişletilmiş biçimidir diyebiliriz. Daha doğrusu Bozkurt Destanı ile kaynağını belirleyen Türk soyu, Ergenekon Destanı ile de gelişip güçlenmesini, yayılış ve büyüyüş dönemlerini anlatmıştır.
Ergenekon Destanı’nda Türkler, Ergenekon ovasından çıkmak istediklerinde yol bulamazlar. Çare olarak da dağların demir madeni içeren bölümlerini eritip bir geçit açmayı düşünürler. Demir madenini eritmek için dağların çevresine odun-kömür dizilir ve yetmiş deriden yetmiş körük yapılıp yetmiş yere konulur. Yedi ve yetmiş sayıları, dokuz ve katları ile birlikte, Türkler’ in mitolojik sayılarındandır.
Göktürk efsanelerinin, Bozkurt ve Ergenekon destanlarındaki motiflerin ufak değişikliklere uğramış örneklerini, Anadolu efsanelerinde dilinde, türküsünde deyişlerinde görebiliriz.
Altay Türkeri’nin efsanelerinde Dede korkut hikayelerinde de Bozkurt ve Ergenekon destanlarının izlerini görmek mümkündür.
Asya Büyük Hun Devleti’nde, bizzat Hun hakanının başkanlık ettiği törenler vardır. Bu törenlerden en önemlisinde, devletin ileri gelenleri toplanarak Ata Mağarası’na giderler ve orada, hakanın başkanlığında dini törenler yapılır, atalara saygı gösterilir. Aynı törenler, Göktürk Devleti’nde de yapıla gelmiştir. Bu adı geçen Ata Mağarası, Bozkurt’un Türk gencini düşmandan kaçırıp sakladığı ve Ergenekon’a ulaştırdığı mağaradır.
Ergenekon Destanı’nda Bozkurt, öteki Türk destanlarında da olduğu gibi, ön planda ve başroldedir. Bu kez Türklere yol göstericilik, kılavuzluk yapmaktadır.
Türkler Ergenekon’dan 9 Martta çıkmışlardır. Başka bir rivayet ise bu tarihi 21 Mart (Nevruz Bayramımız) olarak belirtilir. Öyle anlaşılıyor ki, Ergenekon’dan çıkış 9 Martta başlamış, 21 Martta da tamamlanmıştır.
Cengiz Han’ın kurmuş olduğu Türk-Moğol Devleti döneminde belirlenmiş Câmi üt-Tevârih adlı eserinde olayların gelişmesini çok geniş bir çerçevede Reşdettin tarafından detaylandırılan Ergenekon destanlaştırılırken bir Moğol efsanesi gibi anlatılmaya çalışılmıştır.
İlimizin yetiştirdiği Türk kültürüne büyük katkıda bulunmuş Rahmetli Prof. Dr. Bahaeddin Ögel hocam Türk mitolojisi (cilt-1) eserinde Ergenekon’un nasıl Moğollaştırıldığına dair detaylı bilgiler vermiştir.
Genel olarak Türk Tarihinin araştırma kaynaklarının hepsinde olduğu gibi özellikle Rus ve Çin arşivlerinde yapılan araştırmalar bunu gösteriyor.
Zamanla sahip çıkılmayan değerler gün gelip ayrıkçı unsurlar tarafından sahip çıkılarak hadsizce terör örgütleri tarafından bile kullanılabilir pozisyona getirilebiliyor.
Nihayetinde Türk Milleti Nevruzunu bilip anlar duruma gelmiş Dünya Türklüğünde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devletinde de Nevruz Ergenekondan çıkış ve Bahar bayramı olarak hak ettiği yere gelmiştir.
21 Mart Türklerin Ergenekon’dan çıkışı, Nevruz Bayramı kutlu olsun.
 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA