Teknolojinin Türkiye konjonktüründen benimsenme ve kullanım alanı incelemelerimiz ilginç veriler ve grafiklerle karşımıza çıkıyor.
Teknolojik buluşların tarihsel geçiş noktalarını oluşturan TV, bilgisayar, cep telefonu, kameraların Türkiye halkıyla tanışması ve benimsenme süreci sonrasında alışkanlıklar oluşturma süreci incelendiğinde halkımız siyasi, ekonomik olaylara olduğu gibi balıklama giriş yapıyor, ya hiç kullanım tercih etmiyor ya da tamamen hayatını bu ürünlere endeksliyor.
2023 yılına hazırlanırken bu konuları konuşmak ne garip aslında!
Teknoloji kullanımıyla birlikte tembelleşen çalışanlar, çocuk gelişiminde kolaya kaçan ebeveynler, gösteriş yarışına girilen arkadaşlıklar, bastırılmış duygularını ortaya gizlice çıkaran hastalar, canlı savaş gösterimleri, canlı ibadet gösterimleri ve özel hayat gizliliği kalmayan hayatlar karşımıza çıkıyor.
Sadece Türkiye mi Teknoloji Kullanımında Hatalı?
Elbette bu konuda yalnız değiliz. Dünya genelinde incelemeler yapıldığında eğitim seviyesi, ekonomik refah ve bilinçli halk grafikleri düştükçe Türkiye eşdeğerinde teknoloji kullanım grafikleri karşımıza çıkıyor. İçinizi rahatlatır mı bilmem lakin Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkelerle aynı eğitim, ekonomi ve bunları bağlayıcı olan Teknoloji Kullanım verilerine sahibiz.
Peki Bu Teknoloji Kullanım Verileri Nasıl Sonuçlar Doğuruyor?
Uçsuz bucaksız Psikoloji Uzmanı, Çocuk Gelişim Uzmanı, Boşanma Avukatı, İş Geliştirme Uzmanı randevularıyla mutsuz bir halk, eğitimi yarım kalan nesiller karşımıza çıkıyor.
Bu Teknoloji Kullanımı Nasıl Olmalı?
Aslında çağımızda tüm dünya için eğitim kurumlarının önemi azalıyor çünkü bilgiye ulaşım sadece iki tuş kadar uzak. Teknoloji, kendini geliştirmek, önce ailesine sonra çevresine ve ülkesine faydalı bireyler haline gelmek için kullanılmalıdır. Oysa ülkemizde 8-25 yaş gurubunda bu kullanım %5, 25-45 yaş grubunda bu kullanım %12, 45 ve üzeri yaş gurubunda ise bu oran %26. Y ve Z kuşağı değil de X kuşağının daha bilinçli olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Mantıklı olan tam tersi olması değil mi? Bilgiye ulaşımı daha kolay olan X ve Y kuşağı teknolojiyi doğru kullanamıyor ne yazık ki….
Teknolojiyi Eğitim, Ekonomi, Sanayi, Aile sistemlerimize entegre ederken daha planlı ve kontrollü olmalıyız.
Çocuklarımızı susturmak ve oyalamak için teknolojiyi kullanmak yerine onları eğitmek ve geliştirmek için kullanmalıyız.
Kendimizi kandırmak, saplantılarımızı beslemek, vakit geçirmek için sosyal medyayı kullanmak yerine ahlak, aile ve ekonomik standartlarımıza uygun kullanmalıyız.
Teknolojiye köle olmak yerine teknolojiyi hayatımızda bir etken ve faydalı bir araç olarak kullanmalıyız.
Televizyon boyutu büyürken kütüphanesi ve ekonomisi küçülen aileler olmamalıyız.
Orhan Alperen YILDIZ
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com