DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 13-08-2022 16:13

BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?

Gündemi son zamanlarda büyük ölçüde işgal eden ve popüler teknoloji firmalarının birincil uğraşı haline gelen yapay zeka teknolojilerine insan nitelikleri kazandırma konusu, uzun bir süredir hem Hollywood’da hem de Silikon Vadisi’nde kendine yer buluyor. Türkiye de henüz istenilen popüler seviyeyi yakalayamasa da yaklaşan seçimde boy göstermeye çalışan siyasi partilerin bazıları bu teknolojik gündemi kendilerine propaganda platformu olarak kullanarak ileri görüşlü davranışlar sergileniyor. En azından bu siyasi rekabetin bu teknolojik alana destek ve gelişimine katkı sağlaması mutluluk verici. Tabii şuan Türkiye’de vatandaşlarımızın bu platformları kolay para kazanmak amacıyla kullanılması gerçeğini gözardı etmemek gerek. Büyük para kaybı yaşayanlar, intihar girişiminde bulunanlar, konu ile alakalı dolandırıcılık faaliyetlerinin artması yine Türk vatandaşlarımızın yaratıcı girişimleri bizleri şaşırtmıyor. Her zamanki gibi teknolojik gelişimlerin önce karanlık sonra temiz yüzüyle tanışıyoruz. Bu kaçınılmaz davranış ise zihniyetimizi yansıtıyor ne yazık ki …
Metaverse internetin yerini alabilir mi?
Metaverse internetin yerini alacak düşüncesinden ziyade bu kavramı, internet evriminin bir sonraki halkası olarak görmek mümkün. NFT, Bitcoin gibi kavramların popülerleşerek pek çok kişi için yatırım araçları haline gelmesiyle, fiziksel varlıklar ve para dahi artık sanal gerçeklik unsuru haline geliyor. Bu durum Metaverse düşüncesini daha da olası kılıyor.
Metaverse, kelime anlamıyla “evren ötesi", tıpkı içinde yaşadığımız dünya kadar kalıcı fakat insan yapımı olan, insanların avatarlar vasıtasıyla aktif etkinlik gösterebileceği, kolektif kullanıma açık sanal alanlar olarak ifade edilebilir. Tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşan kolektif bir sanal paylaşım alanını ifade etmek için Metaverse kelimesi kullanılıyor.
Olabildiğince fiziksele yakın kılabilmek adına artırılmış gerçeklik cihazları üretilmeye, giyilebilir teknolojiler geliştirilmeye çoktan başladığını belirten Meta yetkililerine göre, 10-15 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu öngörülerin bir kısmı hayata geçebilir.
Bilim kurgu filminden gerçek hayata yolculuk ...
Gelecekçilik olarak bilinen “Fütürizm nedir?” sorusunun detaylı cevabı, 20. yüzyılın başlarında aranabilir. Bu akım geçmişteki gelenekleri ve estetik değerleri tümüyle reddedip, dünyanın geleceğini modernlikte bulur. Makineleşme, mobilite, sürat, şehirleşmiş medeniyet kavramlarını önemser.
Günümüzde gelişen teknoloji, elektronik cihazların boyutlarını küçülterek çevreyle etkileşimlerini farklı boyutlara taşıyor. Fütürist bakış açısı doğrultusunda makineler gelişiyor, teknolojik cihazlar artık giyilebilir hale geliyor. Gelecekte giyilebilir cihazların bilişsel yeteneklerimizi arttırması, vücudumuzun bir parçası haline gelmesi bekleniyor. Hepsi “akıllı” olan saatler, gözlükler ve kontakt lensler giyilebilir teknolojinin ilk adımları olarak görülüyor.
Peki ya insana, sanal evrende yapay zeka gibi gezinme ve işlev görme özellikleri yüklendiğini hiç hayal ettiniz mi?
İçinde tüm dijital dünyaların mevcut olduğu kurgusal bir evreni tanımlayan Metaverse alanına, sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik vasıtasıyla ulaşılabilecek. Giyilebilir teknolojiler ise bu süreçte önemli bir rol oynayacak. Bu bağlamda düşünüldüğünde giyilebilir teknolojilerin gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine farklı bakış açıları keşfetmek mümkün.
Giyilebilir teknolojiler gelişip yetenekleri artsa da, güvenlik sorunları pek çok kişiyi rahatsız ediyor. Kişisel verilerin korunması konusu gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Yaşanan o kadar tartışmaya karşın giyilebilir teknolojiler hayatımıza hızla giriyor ve pek çok yararlı fonksiyonu ile tercih ediliyor.
Orhan Alperen Yıldız
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com

 

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA