DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 18-10-2022 08:06

TARIM 4.0

Önceki yazılarımda bahsettiğim nüfus artış problemi ve küreseler projeler ışığında Dünya nüfusu her geçen gün hızla büyüdüğünü biliyoruz. Nüfus artış hızının yükselmesiyle ve çevresel bazı problemlerle beraber de, gıda, beslenme ve tarım gibi konularla ilgili endişeler artıyor. En büyük endişe ise kıtlık ve gıda yetersizliği. İşte bu endişeleri gidermek amacıyla tarım alanında bazı teknolojik çalışmalar yürütülüyor. Çin ve Arabistan bölgesi çölde tarım faaliyetleri ve teknoloji altyapıları üzerine çalışmalarını başlattı.

Peki çölde tarımı mümkün hale getiren teknoloji gelişimi bizim Anadoluyu verimli kullanmamıza neden yönlendiremiyoruz?

Sadece mevcut endişeleri gidermek adına değil; çiftçilerin hayatını kolaylaştırmak, süreçleri hızlandırmak, daha verimli ve kaliteli ürünler yetiştirmek adına da akıllı tarım teknolojileri yaygınlaşıyor.

Türkiye’de bu alanda Ar-Ge yaparak çözüm ve ürün geliştirmek adına Türkiye Tarım Kooperatif’in finanse edilerek kurulan TARNET Firmasında yapılmaktadır. Firma faaliyetlerini çiftçilere ve ürün kalitesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir.

Dünya dijital anlamda büyük bir dönüşüm içerisinde. Özellikle 4. Sanayi Devrimi, yani Endüstri 4.0 dönemi ile birlikte birçok sektör kendini dijital dönüşümün içinde buldu. Bu sektörlerden biri de tarım oldu. Endüstri 4.0 ile birlikte yaygınlaşan Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, Yapay Zeka ve dijital uygulama teknolojileri, tarım alanında da kendini göstermeye başladı.  Endüstri 4.0 ile beraber tarım alanı daha akıllı bir hal aldı. Böylelikle, Tarım 4.0 adı verilen, dijital ve akıllı tarım devri olarak da adlandırılan yeni bir dönem oluştu.

Akıllı tarım, tarım ürünlerinin miktarını, verimliliğini, kalitesini artırmak, bunlarla beraber maliyeti ve kullanılan ilaçları azaltmak amacıyla modern teknolojileri kullanan yeni bir tarım yaklaşımı. Sadece gıda kalitesini veya üretimini arttırmak için değil, aynı zamanda çiftçilerin hayvanların ihtiyaçlarını daha iyi görmeleri ve beslenmelerini buna göre ayarlayabilmeleri adına da akıllı tarım teknolojilerinden faydalanılıyor.

2018 yılında gerçekleşen “The World Government Summit” adlı fütürizm, teknoloji ve inovasyon konularının görüşüldüğü zirve sonrası yayınlanan “Agriculture 4.0 – The Future Of Farming Technology” adlı rapora göre, 2050 yılına kadar %70 daha fazla gıda üretiminin gerektiği söyleniyor.

Bu nedenlerden dolayı, yakın gelecekte dünyanın çok daha fazla gıdaya ihtiyacı olacağından, çiftçilerin talepleri karşılamak konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabilecekleri tahmin ediliyor. Ortaya çıkabilecek hem bu durumlara karşı önlem almak, hem de iklimsel ve çevresel zorlukların üstesinden gelmek için, hükümetlerin ve yatırımcıların yenilikçi tarım teknolojilerine yönelimi artıyor.

Nesnelerin İnterneti teknolojisinin kullanılmasındaki ana amaç verimliliği arttırmak. Ancak bu teknoloji, akıllı tarıma sadece gıda verimi alanında destek olmuyor. Aynı zamanda tarımda tüketilen kaynakların doğru ve yeterli miktarda kullanılmasını sağlayarak, boşa kullanımı önlüyor, tasarruf sağlıyor.

Akıllı tarım teknolojilerinden en popüler olanı Hidroponik Tarım. Hidroponik Tarım, topraksız bir ortamda bitki yetiştirmek anlamına geliyor. Bu yüksek teknolojili yöntemde toprak yerine mineral ve besin açısından zengin suda bitki ve besin yetiştiriliyor.Bu yöntem sayesinde, bitkiler ve besinler daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yetişiyor. Çünkü toprakta yer alan zararlı böcekler veya hastalıklar bu yöntemde yer almıyor.

akıllı tarım

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yürütülen “Smart Garden” adlı hidroponik üretim tesisi projesi de bu alanda dikkat çeken projelerden. Bu projede bitki yetiştirmede harcanan su miktarı %95 daha az ve mevsim fark etmeden aynı miktarda üretim yapılabiliyor. Projenin ilerleyen aşamalarında marul, domates, biber,fasulye,patlıcan gibi besinlerin yetiştirilmesi üzerine çalışmalar planlanıyor.

Günümüzde farklı farklı alanlarda karşımıza çıkan robotlar tarım alanında kullanılmak için de özel olarak tasarlanıyor. Geliştirilen tarım robotları, özellikle çiftçiler için sıkıcı olan bazı görevleri otomatik hale getirerek, toplam üretim verimi artırmaya olanak sağlıyor. Bundan dolayı da çiftçiler arasında sıkça tercih ediliyor.

Bu robotlar çoğunlukla; hasat toplama, yabancı ot kontrolü, biçme, budama, sulama, paketleme ve ayırma gibi işlemlerde kullanılıyor. Bu robotlar arasında dikkat çeken bir örnek İsviçre merkezli Ecorobotix adlı firma tarafından tasarlandı. Güneş enerjisiyle çalışan otonom tarım robotu, aynı zamanda tarladaki zararlı otları da tek tek ilaçlıyor.

İyi bir tarım için ekinlerin doğru sulanması da büyük önem taşıyor. Tasarlanan akıllı sulama sistemleriyle beraber gereksiz su kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu sistemlerin yer aldığı arazi ve tarlalarda mahsül gelişimleri de daha kolay takip edilebiliyor. Tarım ve teknoloji bir araya geldiğinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça başarılı. Tarımda dijitalleşme ve akıllı tarım günümüzde endişe duyulan birçok soruna da çözüm imkanı sunuyor. Günümüzde tarım alanında gelişmiş ülkelerde de akıllı tarım teknolojileri aktif olarak yaygınlaşıyor. Aynı zamanda Tarım 4.0 döneminin de yeni tarımsal üretim yöntemlerine olanak sağlayacağı bekleniyor.

Dünyanın tarım krizleri, dışa bağlı tarım kalemleri gözönünde bulundurulduğunda tarımsal gıdanın insanın vazgeçemeyeceği hayati bir sektördür. Bu sektöre yönelik verilen teşvikler gün geçtikçe artması umut verici.

Sözlerime “Milletimiz çok büyük acılar, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya tarihinde bulunmayacaktık.” Diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ile bitirmek istiyorum.

Daha güzel yarınlar için ; iyi haftalar dilerim.

Orhan Alperen Yıldız

Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA