DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 06-09-2022 21:52

GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir?

TDK Geçmişi “zaman olarak geride yer almış, geride kalmış olan” olarak tanımlar. Geleceği ise “Daha gelmemiş olan zaman, ilerdeki bilinmeyen zaman, ilerde yaşanacaklar” olarak tanımlanır. Yaşantımız bu tanımlardan ibarettir. Geçmişin gölgesinde büyür ve geleceğin ütopyasında can veririz. 
Peki felsefe bilimi ne diyor?
Hannah Arendt’e göre insan geçmişle gelecek arasında yaşayan bir varlıktır. Geçmişle gelecek arasında yaşayan insan, ancak eylem aracılığıyla insanlar arasına yerleşebilir ve kamusal bir alan kurabilir. Ne var ki, eylem öngörülemezlik ve belirsizlik özelliğiyle geçici olan, sonlanan bir etkinliktir. Onun kalıcı olmasını sağlayan tarihtir. Tarihe süreklilik sağlayan ise gelenektir. Geçmiş ile gelecek arasındaki bağı gelenek kurmakta ve gelenek sayesinde insan köksüzlükten kurtulabilmektedir.
Arendt’in politika felsefesinin temelinde insanın köksüzlüğü (ve yurtsuzluğu) sorununun olduğudur. Ayrıca, Arendt’in görüşünde, insanın kendisine ait ortak bir dünyayı kurmasının arkasında, insanın özüne ilişkin olarak “ölümsüzlük arzusu”nu dile getirdiği ortaya konacaktır. 


Arendt’in bu görüşüne “ölümsüzlükarsuzu” yerine; “Daha İyisi”, “Unutulmazı”, “En başarılısı” gibi daha realist konularla yaklaşalım.
Bilmediğimiz bir diyarda uyandığımızı düşünelim. Kim olduğumuzu hatırlamıyoruz. Unutmuş ya da unutturulmuş olabilir. Bu diyarda bize bir şeyler yapmamız ve yaptığımız şeyle mutlu olmamız söyleniyor. Oraya nasıl düştüğümüzü ve ne olacağını düşünmek de mümkün, ama bir süre denedikten sonra bunun çözüm getirmediğini görüyoruz. Uzun uğraşlar sonunda anımızın(yaşam sırsasının) önemi farkediyoruz. Toplumda herkesin farklı görevler üstlenmesinin varoluşundan ölümüne kendini yetirştirdiği mesleğe yönelik yaşadığı dönemi yaşayarak önce yaşam sonra gelecek için iz bırakma iç güdüsü ile çalışarak hayatını geçirme arzusu ile karşılaşıyoruz.Sonrasında İnsanlık tarihini gözönünde bulundurarak günümüze geliyoruz. Atalarımızın diyarı uzak doğu atasözü olan;
Geçmiş zaman “Ders”, Şimdiki zaman “Sınav”, Gelecek zaman  “Hedef” dir.
Atasözü ışığında günümüze Dedemizi, Babamızı ve Şahsımızı kapsayan 3 nesillik bir dönemi değerlendirelim.
Türkiye konjonktüründen baktığımızda Dedemiz, “Geçim mücadelesi, Benlik kavgası, Kazanç ve Meslek olgusu” üzerinde bir ömür yaşadığını hepimiz analiz edebiliriz. Bu yaklaşıma Babamız ile yaptığımızda, “Refah seviyesi arttırma, siyasal ve politik düzen, sınıflanma, geçim mücadelesi” olarak değerlendirebilir.
Peki bizler “Y kuşağı” olarak ne yapmaktayız?
21. yüzyılın başlarını yaşarken halen ortadoğu mezhep savaşları, ülke iç savaşları, sınıflandırmalar ve coğrafyanın kaderi belirlediği bir dönem yaşayarak bu dönem içinde Z kuşağının yetişmesini izlemekteyiz.
Ben onları “Yapay Z kuşağı” olarak adlandırıyorum çünkü X kuşağının (1960-1980 Doğumlu)  yetiştirdiği bir nesil tam manasıyla Z kuşağı adını alamaz çünkü X kuşağının gelenek, görenek, ahlaki ve yetiştirme standartlarına bağlı yetişir. Z kuşağı olarak tanımlanan kuşak hem yetişme hemde görgü kriterleri olarak Y Kuşağının(1980-2000 Doğumlu) yetiştirdiği nesil olarak gözlemlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Günümüzde yapıldığı gibi geçmişimizde de ülkemizdeki değişim, yönelim kuşaklar üzerine yapılan manipülasyon ve dengelerle yapılmaya çalışılmış ve yapılmıştır. Şimdi ise günümüzde Z kuşağı algısıyla gelişim sağlanacağı algısı ile suni gündemler oluşturulmaktadır.
Peki atalarımızdan yadigar olan, Geçmiş zaman “Ders”, Şimdiki zaman “Sınav”, Gelecek zaman  “Hedef” atasözünü yaşıyor veya uyguluyor muyuz ?
Hala ülkemizde Kurtuluş savaşı önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi özellikleri ülke parlementosunda tartışılıyor. Mezhep ve ırk savaşlarıyla doğan terörizm ile mücadele ediliyor. Her dönüm noktasında halkın ilgi odağını geçmişe yönelterek bir kavgaya sürükleniyor. 
Her seçim dönemine girildiğinde milli duygularla halkı manipüle edebilmek için Yunan/Türk, Arap/Türk, Kürt/Türk, Alevi/Sunni konuları gündeme getirelerek seçimler manipüle ediliyor.
İnancımız gereği sınava uygun(şimdi ki zamana) yaşayarak geleceğe zemin hazırlamamız gerekirken bu olaylar silsilesi hangi inanca sığıyor ?
Bu kavgaların memleketin geleceğini zedelediğini memleketi kaybetmeden farkına varmak çok mu zor?
İlme yatırım yapan ve arttırmaya çalışan, dine hoşgörülü yaklaşan, siyaseti adeletle yapmaya çalışan ataların torunun 21. Yüzyılda verdiği savaş kim için ?
Önce kendimizi sonra aile,memleket,millet,vatan ve ırkımız için günümüzde (sınavımızda) ne yapıyor ? Nasıl çalışıyoruz?
Günümüzün çağı teknoloji, üretim, yazılım, yapay zeka ilimlerini üreten geliştirenler gayrimüslümler ve biz de bu gelişime karşı çıkarak geride savaşıyorsa hangi dinin emrini yerine getiriyoruz?
Geçmiş zamanı ders olarak görüp kişisel ve karakter gelişimimize fayda sağlamalı gelecek hedeflerimiz için şimdiki yaşantımızı anlamlandırmalıyız. Aksi takdirde “İlmi isteyene rızkı istediğime veririm” diye emreden dine ihanet etmiş oluruz. Her değişim ve yükseliş şahıslarla başlar ve toplumsal çerçeve kazanır. Çerçevemizi oluşturamazsak şanlı tarihimizin sonuna gelmek kaçınılmazdır.
Sözlerime Mustafa Kemal Atatürk’ün şu mükemmel sözüyle bitirmek istiyorum;
“Ben, manevi miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevî mirasçılarım olurlar.”
Sözleri ile önce atalarımızı bilmek sonra kendimizi tanımak daha sonra ise geleceğime yönelerek anlamlı bir hayat yaşamaya çalışalım.
Orhan Alperen Yıldız
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com

 

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA