DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
YAVUZ GEZER
YAVUZ GEZER
Giriş Tarihi : 28-10-2023 21:26

Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III

Ve bir akademisyenin Cumhuriyet’imizin 100. Yılı ile ilgili görüşlerinden alıntı yaparak yazımı sonlandırmak istiyorum;

“Cumhuriyetimizin 100. yılını idrâk ediyoruz. Peki ülke olarak gerçek bir Cumhuriyet Bayramı neşesi yaşıyor muyuz? Resmî kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar, müdürlükler, valilikler, belediyeler, üniversiteler bugüne kadar ülkenin her ferdini ilgilendirecek ne tür etkinlikler yaptılar, yapıyorlar? Devletin bütün birimlerine yansıyan bir bayram heyecanı gördünüz mü?

Mesela bu yıla özel uluslararası hangi organizasyonlar yapıldı? “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” başlığı altında dünyanın bütün ülkelerinin davetli olduğu hangi spor müsabakaları, hangi sempozyumlar, fuarlar, turnuvalar, festivaller yapıldı?

Bu yılın şerefine fert fert bütün toplum kendisini alâkadâr eden nasıl bir müjdeye nail oldu?

En sıradan, en basit birkaç örnek vereyim: Devlet tiyatroları mı indirimli yapıldı, müzeler mi bedava oldu, öğrencilere ömürleri boyunca saklayacakları bir rozet, bir nişan, bir ajanda mı hediye edildi? Bu yıla özel bir takvim mi bastırıldı da bütün halka dağıtıldı? Lise ve üniversite öğrencilerine armağan edilmek üzere Cumhuriyet'in 100 yılını zengin fotoğraflarla, anekdotlarla anlatan bir almanak (özel baskılı kitap) mı hazırlandı?

Cumhuriyet’in 100. yılına mahsus, devlet televizyonlarında uluslararası toplumun da dikkatini çekecek bir dizi, bir film mi gösterildi, uzun soluklu bir yarışma programı mı yapıldı?

Yaşam hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, adalet, bireysel özgürlükler, ziraat, iş imkânları gibi temel meselelere dair 100. yılın anısına yapısal ne gibi reformlara imza atıldı? Atıldıysa neden geniş halk kitleleri bundan haberdar değil?

Kaç okul, kaç spor kompleksi, kaç meydan, kaç yaşam alanı vs. inşa edildi de bunlara “100. Yıl İlkokulu”, “100. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu”, “100. Yıl Atatürk Lisesi”, “100. Yıl Stadyumu” gibi bu yılı ölümsüz kılacak isimler verildi?

“100. Yıl”ı hatırlatan 1982 tarihinde kurulmuş bir üniversitemiz var: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Aslında Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı şerefine bu isim verilmiş. (Bu bilgiyi üniversitenin resmî sitesine bile koymamışlar.) Cumhuriyet’in 100. Yılı bu üniversitenin adını zihnimde çağrıştırınca merak edip baktım, 100. Yıl anısına Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ne gibi etkinlikler var diye... Üniversitenin resmî sitesini açar açmaz karşıma çıkan şey “İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz” şeklindeki duyuru oldu. Onu okumadan sitenin ana sayfasına giremiyorsunuz. Okuduktan sonra bakıyorsunuz ki üniversitenin Cumhuriyetimizin 100. yılına ait hiçbir etkinlik takvimi yok. Sempozyumları, panelleri, konferansları, konserleri, sergileri geçtim, bir anma programı bile yok. Üniversite burası! Filistin hamasetiyle üstü örtülen koca bir boşluk!

Adını Cumhuriyet’ten alan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ne yapıyor diye baktım. En taze haber üniversitede Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınması ve basın açıklaması yapılmasına dair. Ekim ayı boyunca yapılan ve yapılacak olan etkinlikleri inceledim, Cumhuriyet’le alâkalı hiçbir şey yok. Haziran'a, Temmuz’a, Ağustos’a, Eylül’e, Kasım’a baktım, yok yok yok. "Cumhuriyet", üniversitenin sadece adında kalmış...

İsmini Atatürk’ten alan Atatürk Üniversitesi’ne de bakayım dedim. Resmî internet sitesine girer girmez beni siyah zemin üstüne yazılmış “Kınama Kararı” yazısı karşıladı. Burada da onu okumadan ana sayfaya giremiyorsunuz. Atatürk Üniversitesi Senatosu da İsrail’i kınamış, üniversite site ziyaretçilerine bunu duyurmaktaydı. Etkinlikler takvimine baktığımda 26-28 Ekim 2023’te “Uluslararası Türkçe ve Türk Edebiyatı Kurultayı” nın olduğuna dair ilanı gördüm. Üst başlık ise “Cumhuriyet’in 100. Yılında Bilge Kağan’dan Atatürk’e” şeklindeydi. Sevindim, hiç yoktan iyiydi. Fakat kurultayın ayrıntıları hakkında sitede bilgi yoktu. İnternette araştırıp orada sunulacak bildirilerin başlıklarını buldum. 103 bildiriden sadece birinin başlığının 100. Yılı çağrıştırdığını gördüm: “100 Yılda Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarımız”. Geriye kalan 102’sinin hiçbiri bu yüz yılın muhasebesini yapmaya yönelik değil. Belli ki üniversite zaten daha önce kararlaştırdığı kurultaya “Cumhuriyet’in 100. Yılı” üst başlığını koyarak iş yapıyor gibi görünmüş. Kurultay’a bırakın bildiri göndermeyi sırf programı öğrenmek için bile özel arama yapmanız gerekiyor.

Ya Fırat Üniversitesi?

Ana sayfada 100. Yılla ilgili hiçbir bilgi yok. Duyurular kısmında da yok. Dert edip ayrıntılı olarak dakikalarca uğraşırsanız bir yerlerde karşınıza 30 Ekim 2023 akşamı Fırat Ünv. Devlet Konservatuarı'nın "Cumhuriyet'in 100. Yılında Atatürk'ün Sevdiği Eserler" konulu bir konser düzenleyeceği haberi çıkacak. O kadar.

Dikkat buyurunuz 29 Ekim 2023 veya ertesi günü yapılacak 1’er 2’şer saatlik konserlerden, gösteri uçaklarının havaya çizecekleri kalp işaretlerinden, o gece köprülerin ışıklandırılmasından, atılacak havai fişeklerden filan bahsetmiyorum. “TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURULUŞUNUN YÜZÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ" şerefine koca bir yıla yayılan etkinliklerden bahsediyorum. Bu yılın tamamını kapsayacak etkinliklerin hazırlıklarına birkaç sene öncesinden başlanmalı ve bunlar 2023 yılı boyunca hafta hafta icrâ edilmeliydi. Her yıl mı geliyor 100. Yıl?

İşte yüzüncü yılın onuncu ayı bitmek üzere. Ne yapıldı şimdiye kadar da ne kaldı aklınızda?

“Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5.000 TL verildi, daha ne olsun?” demeyiniz, rica ederim. “5 lira verildi, ne güzel işte” demek yerine “Niçin emekliler 5 liraya muhtaç hale geldi” dediğinizde çözülecek problemler.

Kalıcı, yapısal, köklü işlerden bahsediyorum.

Bankaların reklamları, çiftçinin tarlasına traktörle kutlama mesajı yazması, öğretim üyelerinin kitap çıkarması, voleybolcuların kişisel başarılarını bu yıla armağan etmeleri gibi özel çabalar olmasa yüzüncü yıla değil de herhangi bir yıla girdiğimizi zannedeceğiz.

Lütfen 75. Yılı hatırlayınız...

Bütün devlet dairelerinin tabelalarına “75. Yıl” yazısı eklenmişti.

75. Yıla dair özel rozetler hazırlanmış, herkesin bunları edinmesi sağlanmıştı.

O yıla mahsus paralar bastırılmıştı.

Bütün resmi evrakların üst köşesine 75. yılı gösteren antetler konulmuştu.

Özel takvimler üretilmiş, herkese dağıtılmıştı.

Bütün büyükelçiliklerde, konsolosluklarda Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Yılı münasebetiyle programlar tertip edilmiş, dünyanın dikkati bu noktaya çekilmişti...

Yurt dışındakiler de dahil 7’den 70’e bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 75. Yıl etkinlikleri sayesinde Cumhuriyet’in idrâkine bir kez daha varmıştı.

Birkaç yıl boyunca nereye baksalar 75. yıl vurgusunu görmüş, millî his ve heyecanlarını tazelemişlerdi.

Peki var mı 100. yılda böyle bir his, böyle bir heyecan, böyle bir coşku?

Varsa hani? Yoksa niçin yok?

Dedelerimizin gayretleri sayesinde 100. yıla geldik... Biz bu umursamazlıkla, bu boş vermişlikle devam edersek torunlarımız 150. yılı görecekler mi? Yalnızca soruyorum:

Görecekler mi, emin misiniz?”

Ahmet KARATAŞ 23 Ekim 2023

Hafta sonu Galatasaray’ın 100. Yıl koreografisiyle lokomotif görevini üstlenmesi bir Beşiktaşlı olarak o sahadan seyircisinin başı önde eğik çıkmaması mutluluğunu yaşadım. 

Selam olsun Cumhuriyet’e dört bir yanda sahip çıkıp, onu yaşatmaya çalışan neferlere.

NELER SÖYLENDİ?
@
YAVUZ GEZER

YAVUZ GEZER

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu