DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
YAVUZ GEZER
YAVUZ GEZER
Giriş Tarihi : 02-03-2023 12:32

Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür

Sıra sıraydı bakkal ve manav dükkânları…

Her renk ve çeşitte meyveler ve onların muhteşem kokuları,

Kasap vitrinleri ve vitrin kenarlarına asılı kangal kangal sucuk ve pastırmalar.

Onların çemen kokuları karışırdı meyve kokularına…

Her mevsim farklı güzellikleri sergilerdi kapalı çarşı…

Kent kültürü saygınlığı, esnafta abideleşmişti adeta.

Ve esnaf, çocuklarının okuyup hayırlı evlat olmaları çabasındaydı…

Dört yaşındaydı babasını kaybettiğinde. Yıl 1951.

Marangozdu babası, tıpkı dayısı gibi.

Baba özleminden olacak dayısının yanına giderdi sık sık…

Dayısının arkadaşları “sen oku adam ol, marangoz olma” dediklerinin gerçek sebebini yıllar sonra anlayacaktı, Erzincan bölgesinde görevli olduğunda.

Bölgede araştırma yaptıklarında bölge dağlık olduğu için at kiralamışlardı. Atların sahibi 60’lı yaşlarda bir Anadolu bilgesiydi. At üzerinde dağlık bölgeye her gittiğinde, attan inmek istediğinde atın eyerinin yanında eğilip “miyendis bey, sırtıma bas ki rahat inesin” diyen atın sahibine “o nasıl söz, olmaz öyle şey” deyince, at sahibi “biz devlete hizmet edeni sırtımızda taşımaktan onur duyarız” cevabının “adam olmanın” devlete hizmet olduğunu anlamıştır, üç çocuklu ailenin en küçük çocuğu Naci…

Ahmet Bey ve Hatime Hanım’ın küçük evladı.

Naci yaz aylarında “keskin nane şekeri satar Elazığ Tren Garı’nda”

Ailesine maddi destek sağlamak için…

Ülkemiz; belli dönemlerde, farklı eğilimler gösteren iller için politikalar üretirken, Elazığ kendi kültür potasında “devlet yaşasın” sihirli kelimesini düstur edinmiş insanların, hem de güzel insanların olduğu Anadolu kentiydi.

Fabrikaları yoktu…

Okumak ve adam olmak birinci öncelikleriydi çocukların ve aileler teşvik edici tüm zorluklara rağmen imkân yaratıcılardı…

İşte o dönemin güzel, eğitimli ve cumhuriyetimizin aydınlık yüzleriyle tanışma fırsatı elde etmiş, bir kuşak sonrasının şanslı ihtiyar delikanlılarındanım.

İş dünyası, siyaset, futbol ve sağlık alanlarının mümtaz insanları her hafta cumartesi günleri Gülsan Holding Levent yerleşkesinde toplanır ve güzel bir sohbet ortamında ülkeye hizmette sunulabilecek katkılar için fikir teatisinde bulunulur.

Naci GÖRÜR hocam da zaman zaman bu ortamın konuğu olur ve bizleri aydınlatır…

Onur duyduğumuz hocamız; ilkokul, ortaokul ve lise tahsilini Elazığ’da tamamlar. Yıl 1966’dır.

Ve aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde; öğretim üyesi aday adayı bursuyla okuyup 1971 yılında yüksek mühendis olarak mezun olur ve aynı üniversitede 1973 yılına kadar asistan olarak çalışmaya devam eder.

Doktorasını Londra Üniversitesi Imperial College, Royal School of Mines’da D.I.C. (Diploma of Imperial College) M. Phill (Master of Philopsy) ve PHD (Doctor of Philopsy) derecelerini alarak, sedimentoloji üzerine doktorasını tamamlar.

1978 yılında Türkiye’ye döner ve İTÜ’de çalışmaya devam eder. 1983 yılında doçent, 1989 yılında profesör olur.

1997-2000 yılları arasında İTÜ Maden Fakültesi’nin dekanlığını yaptıktan sonra sedimentoloji ve deniz jeolojisi konularında uzman olur.

TÜBİTAK teşvik ödülü ve NATO bilim ödülü sahibi olan Prof. Dr. Naci GÖRÜR İTÜ öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.

Hiçbir siyasi eğilimin tarafı olmayan ve sadece ülkemizin karşılaşabileceği felâketleri bilimin ışığında ifade eden bu mümtaz insan, zaman zaman haksız saldırıların muhatabı olmuş ve bu haddini bilmezlere büyük bir anlayış ve olgun davranış örneği sergilemiştir.

Ne yazıktır ki acı olan, insan yaşamının geçmişini silen ve geleceğini sonlandıran tabii afetin habercisi olmanın, önlem alması gerekenlerin duyarsızlığı karşısında yüreği kanayan ve gözyaşlarını tutamayan koca yürekli ve bu yüreği vatan aşkıyla dolu olan bir büyüğümüzdür Prof. Dr. Naci GÖRÜR.

2005 yılında İstanbul Şişli’de Yaren-i Harput Derneği’nce DAF (Doğu Anadolu Fay Ölçeğinde) ELAZIĞ konulu konferansa konuşmacı olarak katılmış ve Karlıova-Palu-Şincik-Hatay hattında bir deprem ihtimalini işaret etmişti.

Diğer bilim insanlarının da görüşlerinin yer aldığı bir kitap hazırlamış ve Elazığ Belediyesi, İl Özel İdare ve ilgili diğer kurumlara göndermiştik. Kurum yetkililerinin şifahi olarak “felâket tellallığı yapisiz, bazı yerlerin değerinin düşmesine sebep olisiz. Ne iş!!!” sözlerine muhatap olduk, akabinde “Allah’ın işine mi garişisiz?” tepkileri devam etti…

Ve 2017 yılı Okçular, 2020 Elazığ-Pötürge depremini yaşadı vatandaşlar.

Prof. Dr. Naci GÖRÜR tekrar işaret etti “MARAŞ’A DİKKAT!”

Dikkate alındı mı? HAYIR!!!

Bugün halen daha uyarılara “halkımız tedirgin oluyor, bilim adamları açıklama yapmasınlar” serzenişinde bulunanlar var.

26 Şubat 2023 tarihinde, başkan Gürkan ÖZENSOY’un gayretiyle İŞ BİRLİĞİ ve PROJE GRUBU, İBB Başkan Vekili İnş. Müh. Akın GÜRKAN moderatörlüğünde Prof. Dr. Naci GÖRÜR hocamın kendine has üslup ve konuşma tarzıyla “CEMİL’İN” bile anlayacağı şekilde “Durumun vahametini ve önlemin gerekliliğini yarın başlarsak geç kalmamış oluruz” diyerek izah etti.

Hükümetin bizim için “bu felâket tellalları sussalar” demelerine rağmen 1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçti. “İstanbul depreme hazır değil. Birtakım hazırlıklar yapıldı ama yapılması gerekenler dışındakiler yapıldı. Eğer İstanbul depremi olursa biz çok üzülürüz”.

Prof. Dr. Naci GÖRÜR “Ben inançlı bir ailenin çocuğuyum. Aklın, bilimin ışığında tedbirini al, takdiri Allah’a bırak…”

Halk depremi umursamıyor, yöneticiler altyapı bilmiyor, siyasetçiler sorundan saymıyor. Hükümetse işi müteahhitlere teslim etmiş…

“Hiçbir siyasi saik gözetmeden lafım herkese. Kim ki yarından itibaren depremle ilgili kentin sorunlarını halletmeye talibim diyorsa oyunuzu ona verin” diyen hocamıza bir avukat arkadaşımız “Siz bu kadar uyarıda bulunurken Cumhurbaşkanımız sizinle görüşme talebinde bulundu mu?” diye bir soru yöneltti. Bu soruya cevaben “Onlar büyük adamlar biz onlar için ufak kalıyoruz. Çağırırlarsa biz halkımızın hizmetkârıyız, koşarak gideriz” dedi ve akabinde “Geçen gün Kıbrıs Başbakanı benimle görüşmek istedi ve bir çakarlı araba gönderdi. Çakarlı arabayla İstanbul trafiğinde bir yerden diğer yere gitmek güzel oluyor” diyerek nüktedan kişiliğini de sergilemiş oldu…

Bir ELAZIĞLI ve Elazığ sevdalısı olarak, cumhuriyetin aydınlık yüzü Prof. Dr. Naci GÖRÜR hocamı tanımanın mutluluğuyla, yalakalıkta sınır tanımayan, GÖRMEZ’lerin de görmesi dilek ve temennilerimle.    

NELER SÖYLENDİ?
@
YAVUZ GEZER

YAVUZ GEZER

DİĞER YAZILARI Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet smok