https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/8de95d6a6ba0ca6c1eec90297345e0a6-31b418c496bdf7a5f1a9.png
VAHİT DABAK

SURİYE ÜZERİNDEN YENİ OYUN MU?

16-03-2025 16:56 777 kez okundu.

Harput Gazetemizin değerli okuyucuları her zaman birinci prensibim ortaya çıkan herhangi bir olay hakkında o olay sıcak iken tepki ve övgü yerine olayın soğuması ile ortaya çıkacak net belirtileri görmek ve sağlıklı düşünebilme yöntemidir.

Suriye’deki gelişmeleri düşüncelerimi sizlerle paylaşmak amacıyla birkaç defa köşemde yazıya dökmüştüm, şimdide kafalarda sorular dolu bu ortamla karşı karşıyayız,

Malumunuz olduğu gibi 53 yıldır hüküm süren Esad ailesinin yönetimi Aralık 2024 devrildi, 2011 de başlayan ve ülkenin tamamen parçalanıp bölgelerin bir kısmının ABD, İran, Rusya destekli terör örgütler tarafından yönetilmesinden sonra DEAŞ uzantısı HTŞ ve destek örgütlerinin son hamlesiyle 14 yıllık direniş birkaç günlük mücadele ile noktalandı Esat kaçtı rejim devrildi.

Esat yönetimi ve muhaliflerine kimlerin destek verdiğini burada tekrarlayarak kafanızı yormayacağım, ancak kafa yormamız gereken şey rejimi ayakta tutanlarla rejim karşıtı bazı terör örgütlerinin destekçisi devletler yatırımlarından ve hedeflerinden bir anda ve bu kadar kolay olarak nasıl vazgeçti.

Örgüte silah bırakma çağrısı yapılırken bende bir beyhude yatırım olarak görmüştüm çünkü kandil artık yurt içinde etkisiz bir konumdaydı silah bıraksın veya bırakmasın önemli değildi, ancak bunun arkasında çaresizce örgüte biat eden Kürt vatandaşlarının örgütün gerçek yüzünü görmesi açısından anlam taşıdığını düşündüm.

Hepimizin tahmin ettiği gibi tamamen ABD’nin iradesine bağlı Örgütün Suriye uzantısına gelince kendilerinin de ilk etapta açıkladığı gibi silah bırak, kendini feshet! davetinin anlamı yoktu bizi bağlamıyor dediler.

Ancak bu açıklamadan kısa bir zaman sonra Şara yönetimine dahil olma kararı çıktı. 

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki yetkilisi Mazlum Kobani ve HTŞ örgütü başkanı /Cumhurbaşkanı Ahmet Şara arasında, PKK'nın (PYD/SGD) Suriye Arap Cumhuriyeti kurumlarına entegre edilmesini öngören bir anlaşma imzalandı, bu sıcak gelişmeyle bir kesim dereyi görmeden paçaları sıvadı, erken bayram havasına büründü bazı medya ve troller bayram etmeye başladı.

 “Anlaşma ile Özerklik fiilen bitmiştir. Bölgesinde Güçlü ve Terörsüz bir Türkiye hakimdir. PKK/YPG terör örgütü işgali altındaki Rakka’da halk, imzalanan anlaşmayı kutluyor.” Mesajları verildi.

Biz biraz daha temkinli davranarak soralım, gerçek tamamıyla böylemi yoksa olaylar tamamıyla saptırılarak “artık terörün bittiği” şeklinde yalanlar dizisine dönüştürülüyor.

Anlaşmanın 4. maddesine bakalım "Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanları, petrol ve gaz sahaları da dahil olmak üzere, devlet yönetimine entegrasyonu" diyor.

Anlaşmanın 8. maddesi ise "Uygulama için komiteler, yıl sonuna kadar çalışarak anlaşmayı hayata geçirecek!" diyor.

Bu iki madde bize ne anlatıyor acaba gözümüzün içine soka soka yaptıkları bir alavere dalavere ve göz boyama ile Türkiye’nin “PKK / PYD / SGD silahlarını teslim etmeli" iddiası boşa mı çıkarılıyor?

PKK, ABD desteğiyle Suriye’nin Kuzeyinde otonom devlet yapısı oluşturacak halemi getiriliyor?

Irak’taki PKK, İŞİD bahanesiyle Suriye'ye taşındı. Irak’ın kuzeyinde Kalan 2000 PKK’lı da Suriye'ye taşınıyor. Yakında kandilde silah bırakacak PKK’lı kalacak mı?

Şimdi bu noktada Irak'ın Kuzeyinde Barzani yönetimi benzeri bir otonom yapı veya güçlendirilmiş yerel yönetim ile karşı karşıya kalınabilir mi?

ABD desteğinde 14 yıldır eğitilen, 100.000 tır askeri güçle teçhiz edilen her türlü lojistik destek verilen PKK, ordusu olmayan askeri alt yapısı İsrail tarafından yok edilen Suriye’nin en büyük Askeri gücü haline getiriliyor olabilir mi?

Benim merak ettiğim sınırımızda BOP çerçevesinde Suriye ordusunun askeri gücüne dayalı yeni bir devlet mi kuruluyor?

Bir yanda, “Türk, Atatürk, Cumhuriyet” düşmanı etnik ve dini ayrılıkçı düşüncenin siyasileri, trolleri, tetikçileri bayram ediyor, diğer tarafta, Hükümet tarafından “Silahlarını koşulsuz bırakmaları” ön şartı getirilen PKK, yeni bir kimlikle Türkiye için çok daha büyük bir tehdit haline mi getiriliyor.

Ayağımızı sağlam zemine basarak akıbeti şekillenmemiş bu konuda kutlama saçmalıkları ve göz boyamalar bir kenara bırakılmalı, Türkiye kendi aleyhine olabilecek gelişmelerin tedbirini şimdiden almalı, ABD/İsrail tarafından kurgulanan herhangi bir senaryonun, Türkiye lehine sonuçlanması sağlanmalıdır.

Suriye’de olan her üzücü ve sıkıntılı olaydan sonra olduğu gibi yine Mustafa Kemal Atatürk’ün vermiş olduğu raporunu hatırladım ve o büyük dehayı Rahmetle andım.

Atatürk, Yemen'e asker gönderme aşamasında hükümete verdiği raporda üzerinde titizlikle durarak harekâtın hedefi konusunda Yemen mi, Suriye mi diye soruyor,’’ Yemen üç bin kilometre ötede ama Suriye burnumuzun dibinde’’ evet o Suriye şimdi bizim için bir çıban oldu Büyük önderin önerisi dikkate alınsaydı bu sorun bugün yoktu.

Selam ve saygılarımla.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI CHP DE MUTLAK BULDAN MESELESİ ELAZIĞDA T.D.G.F RÜZGÂRI ÜÇ TARZI SİYASET 3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ İSTANBULDA ÇOK ULUSLU ORDU KARARGAHI KURULMASI NE ANLAMA GELİYOR ABD’NİN ÖZEL TEMSİLCİSİ ATEŞKES İNANDIRICIMI PSİKOLOJİK SAVAŞ SEBATAİZİM, MASONLUK VE SİYONİZM ORTADOĞU CEHENNEMİNDE KATİLLERİN İŞBİRLİĞİ TESLİMİYETMİ MDKD RAPORU BİZE NE ANLATTI ADALET SİYASALLAŞTIMI YENİ NESİL ÇOCUK ÇETELER SURİYEDE SON DURUM İRANDA NELER OLUYOR  ASGARİ ÜCRET NE GETİRDİ UYUŞTURUCU İMAMI AZAM KİMDİ 11.YARGI PAKETİNDE NELER VAR… PAPA 14. LEO GELDİ AKIL BİR ERDEMDİR TRAFİĞİMİZ FELÇ YAŞASIN ATATÜRK, YAŞASIN CUMHURİYET TÜRKÜ SEVMEYENLER ÇÜRÜYORUZ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULUNDA NELER OLDU İSLAM DÜNYASI VE EMEVİLER TERÖRSÜZ TÜRKİYE NE AŞAMADA HABERCİLİK ÜLKE VE ŞEHİR YÖNETİMİNDE SİYASET SİYASETMİ BÖLÜCÜLÜKMÜ BU PUSULA DOĞRUMU HERKES AKILLI OLMALI TALAT PAŞA MECLİSTE HAİNLER VAR 10. YARGI PAKETİ AF MI? ELAZIĞSPOR'A İYİLİK Mİ ETTİNİZ? AKİBET HAYR’MI?                   SİLAH BIRAKMA TUZAK MI? BU İŞ BİTTİMİ 3 MAYIS DEPREMDE AYNI NOKTADAYIZ KİM DUR DİYECEK YİNE SURİYE VE HÂLA SURİYE SİYASET ARAP SAÇINA DÖNDÜ ORUÇLU MUYUZ ? TERÖRİSTBAŞI’NIN AÇIKLAMASI İHANET BÜYÜYOR ÇUVALDAKİ BİZ MİYİZ? İNSANLIĞIN KARNESİ HAFTANIN GÜNDEMİ ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI SİZ NEREDEYDİNİZ DERLERSE SURİYENİN GELECEĞİ NASIL OLACAK BİR ZULÜM SAYFASI DAHA KAPANDI CUMHURİYET SONRASI TÜRKİYEM CUMHURİYET SONRASI TÜRKİYEM -2 CUMHURİYET SONRASI TÜRKİYEM UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ SİYASET KARIŞIYOR NE ZAMAN AKILLANACAĞIZ ZİYA GÖKALP'I ANLAMAK Satilik Botnet Service Hizmeti Kirala Seo Hacklink Satiş.... Türkiyede Tek.. İSRAİLİN HEDEFİ LÜBNAN ve HİZBULLAH ANAYASAMIZ NAMUSUMUZDUR MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİ SEYYİD İMAMEDDİN NESİMİ DURUN ARTIK ! ENVER PAŞANIN ANISINA KATİL ABD Mİ İSRAİLMİ SESSİZ GÖLGE BASIN VE GAZETECİLİĞİN GÜCÜ EHLİBEYT VE TÜRKLER… SESSİZ GÖLGE SİYASET ADALET KAYYUM İSTİLADA YENİ BOYUTMU? GAKGOŞLAR ŞAMPİYON SAMSUN’DAN ANKARA’YA KANAYAN YARAMIZ EĞİTİM VE CİNAYETLER 3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ BİR GARİP SAVAŞ 31 MART SEÇİMLERİ NE ANLATTI MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ OLDU (SESSİZ GÖLGE) O GÜN ÇANAKKALE GEÇİLEMEDİ KİMLER NASIL ZENGİN OLDU GÖÇMENLER KONUSUNDA GELİŞMELER İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ ORTADOĞU BATAKLIĞINDA İRAN İSVEÇİN NATO KARARI OYLANACAK VE ONAYLANACAK SAĞLIĞIMIZ!!! GÖZYAŞLARIMIZ KANLI MEHMET AKİF’İ ANLAMAK SARIKAMIŞTA DONDUK PENÇE KİLİTDE YANDIK BAŞIMIZ SAĞOLSUN ÖĞRENMEK VE ÖĞRETMEK DİP NOTLAR… BİR GARİP ŞEHİT TÜRK'ÜN SON BAŞBUĞU CUMHURİYET ERDEMDİR HAÇLI SEFERLERİ VE KUDÜS YÜKÜMÜZ AĞIRLAŞIYOR TÜRK DİLİ 43 YILLIK ELEM SIĞINMACILAR BİR EFSANE TAYFUNSPOR TÜRKLÜK ÖZÜMÜZ (SESSİZ GÖLGE) NEREYE GİDİYORUZ TÜRKİYEDE KÜLTÜR FESTİVALLERİ ADALET… NATO, AB, TÜRKİYE MADIMAK, BAŞBAĞLAR SINAV VE TUNCELİ SEÇİMİN ARDINDAN KERKÜK MENEM KADİM ŞEHİR HARPUT MİLLİ UYANIŞ ERDEMLİ OLMAK DÜŞÜNMEYE DAVET 3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ SEÇİMİN AYAK İZLERİ SEÇİMİN AYAK İZLERİ SEÇİMİN AYAK İZLERİ SEÇİMİN AYAK İZLERİ SEÇİMİN AYAK İZLERİ NEVRUZ VE ERGENEKONDAN ÇIKIŞ 12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ SESSİZ GÖLGE