https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/8de95d6a6ba0ca6c1eec90297345e0a6-31b418c496bdf7a5f1a9.png
VAHİT DABAK

BİR GARİP SAVAŞ

21-04-2024 23:13 92 kez okundu.

Ortadoğu’da olanları anlamak mümkün değil, şimdi soru bir savaş varmı?

Yok mu?

Ülkeler sanki savaşıyormuş gibi yapıp savaşmazken bir bakıma birbirine bir sonraki hamlelerini meşru kılmak amaçlı jest yapan ittifaklar gibi davranıyorlar kendi çıkarlarını düşünerek mi yoksa siyasal güçlerini korumak için mi hamle yapıyorlar belli değil.

Bölge hakkında uzman görüşler bile en az birkaç alternatifli fikirler öne dile getirebiliyorlar, e hikmetse 1947 den beri İsrail’e düşman olan Arap ülkeleri Amerikan çatısı altında rahatlıklarını koruyabilme gayreti ile İsrail ile müttefik gibi hareket etmeye başladı. Buda İsrail’in bugünkü cesaretinin arkasındaki en büyük etken.

ABD, İngiltere’nin İsrail’i kollamak amaçlı mücadelesine İran ile bölgesel çekişmeyi kullanarak yanına aldığı Suudi, Ürdün, B.A.E ve Katarı da İsrail’in savunmasına ortak haline getirdi.

İran’a yapılan Son (İran’ın 3. ve Nükleer çalışmalar açısından önemli şehri İsfihan) saldırısının kendi toprakları ve Arap ülkelerinden yapılmış olması ABD ve İsrail istihbarat örgütlerinin İstersek seni içerden vururuz mesajı gibi.

İran ve İsrail’in saldırıları sonrasında yapılan açıklamalarda ne kadar sert olsada hamlelerin zamanında yapılmaması ve etkisiz olması bu ülkelerin kendi toplumlarının gazını almak ve bir sonraki hamle için karşı tarafa koz vermek elini güçlendirmekten öteye gitmiyor, yıpratma mücadelesi halinde uzun bir süreci kapsayacak gibi hamleler yapılıyor,

İran sanki İsrail’in Filistin deki katliamlarının izlerini silmek ve uluslararası platformda tükenmekte olan kredisini yenilemek desteğini arttırmak amaçlı yapılıyormuş gibi sonuçta zaten öyle oldu İsrail’e yapılan füze saldırısından sonra ABD İsrail’in savunmasına katkı için Kongreden milyarlarca dolar katkı onaylandı, Batı ülkelerini yeniden bir araya getirdi.

Kasım Süleyman’ın öldürülmesi ile başlayan, ölüm yıl dönümünde yapılan saldırı ile onlarca insanın ölümüne sebep olan saldırıların en sonunda da Suriye’deki Büyükelçilik saldırısının sonucunda, enteresan çatışmalara gebe olan bölgede yapılan intikam yeminleri ile ayağa kalkan İranlılar İsrail’e iki yüzden fazla füze gönderiyor ve bu füzeler ABD, İngiliz, Suudi ve Ürdün’ün hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getiriliyor. İsrail’e düşen üç füze bir çocuğun yaralanmasına neden oluyor.

 İran’a misilleme olarak içerden dron saldırıları yapılıyor, ABD güçleri Haşti Şabi’nin kamplarını vuruyor.

Gelelim işin trajikomik tarafına; İran ve İsrail saldırılarını yapmadan dolaylı yollardan birbirine dikkat edin sizi vuracağım haberi gönderiyor, bu cılız saldırılardan sonra yapılan açıklamalarda içeriye doğru yürek soğutucu tatminkâr açıklamalar yapılıyor herkes mutlu oluyor, Her iki tarafta kendi ülkelerin saldırılarını yüceltip karşı tarafın saldırılarını küçümse

Gölge savaşlar sessiz ve anlamsız bir diplomasi ile süsleniyor perde arkası pazarlıklarda kimin neye hizmet ettiği belli olmayan karanlık bir duruma dönüşüyor.

Bu kısır çekişmenin tarafları olan Tahran’da da Tel Aviv dede görünen şu ki savaş kaygısı yok ama zafer kutlamaları var.

Halbuki yakın tarih deki İran ve İsrail arasındaki bu it dalaşının Filistin meselesinin gölgede kaldığı noktasından bakıldığında haberli saldırıların ardında İran’a karışmayın Refahiye’ye girebilirsiniz sonuçları çıkarılabilir mi sorusu akla geliyor.

Bu sahne ve arkasındaki kulis oyunlarının Ortadoğu'yu nasıl şekillendireceği gerçekten merakla bekleniyor.

Selam ve Saygılarımla...

Neler Söylendi?
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu medyum