https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/8de95d6a6ba0ca6c1eec90297345e0a6-31b418c496bdf7a5f1a9.png
VAHİT DABAK

(SESSİZ GÖLGE) O GÜN ÇANAKKALE GEÇİLEMEDİ

17-03-2024 13:46 184 kez okundu.

Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;

O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkâz-ı beşer...

Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,

Boşanır sırtlara, vâdîlere, sağnaksağnak.

Saçıyor zırha bürünmüş de o nâmerd eller

Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller

Veriyor yangını, durmuş da açık sînelere,

Sürü hâlinde gezerken sayısız tayyâre .

Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermîler...

Kahraman orduyu seyret ki bu tehdîde güler!...

12 Mart da yıl dönümü kutladığımız istiklal marşı şiirinden sonra yine eşsiz bir eserinden alıntı ile yazıma başlamak istedim.

109 yıl önce18 Mart 1915 te yedi düvelin, kendini asil sayan yirminci yüzyılın tek dişi kalmış sırtlan sürüsü Türk yurdunu işgal için kapılarımıza dayandığı zaman Çanakkale geçilmez ve bu vatanın işgal edilmesine izin vermeyiz dediğimiz gün.

On beşine yeni gelmiş elindeki tüfek kadar boyu olan çocukların yüzlerce kiloluk bombayı omuzlayıp toplara yükleyen seyit onbaşıların, binlerce kahramanların, gelecekte yeni Türk devletini kuracak Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının göğsünü siper ederek düşmana bu milletin tek ferdi kalıncaya kadar mücadele ederek toprağına düşman çizmesinin basmasına izin vermeyeceklerini ispat ettikleri bir savaş ve getirdiği zaferin adıdır Çanakkale deniz savaşları.

İçinde yüzlerce kahramanlık destanı barındıran bu savaş birkaç adımda payitahta ulaşacaklarını zanneden işgalcilerin hayalleri boğazında kalmış, yüreklerine oturmuştur.

Güneyde Afrikada, Kuzeyde Kafkaslarda, içerde ermeni çetelerle mücadele veren İslamın Şanlı ve son ordusu olan Türk milletine bir cephede Batıdan açarak tamamen yok etmeye çalışanlar, Akif’in dediği gibi “Yürekler bir olursa onu top delemez” mısralarında olduğu gibi bir olmuş sinesini kalkan yapmıştır.

19 Şubat1915 te başlatılan işgal hareketinin 18 Mart’a kadar süren dönemindeki bazı olayları hatırlatmanın önemli olacağını düşünüyorum.

Çanakkale’nin geçilmesi halinde yapılan tahkimata göre II. Abdulhamit ailesi ve saray ahalisinin Konyaya nakli için Haydar paşa garında iki tren hazır vaziyete getirilmiştir, Durum kendisine bildirildiğinde V. Mehmet Reşat’ın İstanbul’un fethi sırasında surlarda ölen Bizans İmparatorunu örnek vererek “Ben ondan dahamı onursuzum diyerek İstanbulu terketmeyi reddetmesi ilginçtir’’

7-8 Martta Nusret gemisinin döşediği mayınlar işgalin önlenmesinde büyük rol almıştır.

18 Mart günü yüzen kaleyi andıran yüksek derecede silah donanımlı 18svaş zırhlı ’sı ile saat 11 de başlayan düşman saldırısı akşam 18 e kadar devam etmiş, 3 zırhlısı imha edilen 3 zırhlısı ’da savaşamayacak duruma gelen düşman ordusu çekilmek mecburiyetinde bırakılmıştır.

“GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER”

Kara savaşlarına ilham olacak bu zaferin morali ile kara savaşlarında da yüzbinlerin şahadet şerbeti içmesi gazi ünvan’ı alması sonucu,

“NEFER ŞEHİT, ORDU GAZİ OLACAK’’ diyerek Çanakkale zaferi kazanılmıştır.

Maalesef çok kısa bir zaman sonra kanımızla suladığımız havada mermilerin çarpıştığı vatan toprakları 1919 yılında işgal kuvvetlerinin elini kolunu sallayarak girdiği İstanbul çizme sesleri ile uyanacaktı.

Vurulmuş ter temiz alnından, uzanmış yatıyor;

Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

Akifin dizeleri ile yazımı noktalarken Yeryüzünün yaratıldığı günden beri Bu Millet ve onun şanlı bayrağı için şahadet şerbeti içen şehitlerimizi Rahmet ve minnetle anıyorum

Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,

Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.

Çanakkale deniz zaferimiz Kutlu Olsun. Selam ve Saygılarımla.

 

Neler Söylendi?
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu