DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
Giriş Tarihi : 04-02-2024 11:59

MEMLEKETİM

Bendeniz televizyon başında öyle uzun süre dizi ve film seyreden birisi değilim. Ya kitap okur ya da Türk Sanat Müziğini dinlerim. Onları dinledikçe ruhumda bir ferahlık yaşarım.

Geçtiğimiz hafta bir kanalımızda başrollerini Filiz Akın ve rahmetli Tarık Akan’ın paylaştıkları “Memleketim” adlı bir film seyrettim. Daha evvel bu filmi seyretmeme rağmen yine de Türklüğümden, vatanseverliğimden iftihar ettim.

Filmde Avrupa’da Tıp ve müzik eğitimi alan iki Türk gencinin serüvenlerini zaman zaman gözyaşları içerisinde izledim. 

Filiz Akın ailesinin teşviki ile tam bir Avrupalı olma yolunda giderken Tarık Akan gezdiği gördüğü her vilayette Türk’ün ayak izlerini arayan onların bıraktıkları eserlere hayranlıkla bakan birisi…

Uzatmayalım, Tarık Akan doktor olup memleketine geliyor Erzurum’da bir ilçede doktorluk yapıyor.

Filiz Akın bir yabancıyla kilisede evleneceği zaman kiliseden kaçıyor. Duyduğu çan sesleri onu rahatsız ediyor. Ve akabinde bir otelde duyduğu sabah ezanı onu kendine getirmeye yetiyor. Nihayet İstanbul’a gelerek öğretmenlik yapma fikrini hayata geçiriyor.

Filmin sonunda Filiz Akın çocuklarımıza şu anda kaldırılmış olan andımızı okutuyor kara tahtaya Türkiye Haritasını açarak “İşte bizim memleketimiz” diyor.

İşte bizim memleketimiz,

Her köşesi cennet memleketimiz.

Taşıyla toprağıyla, gürül akar ırmaklarıyla, söylenen türküleri çekilen halayları ile yeryüzünün cenneti memleketime doyum olur mu?

Elbette ki hayır.

Çünkü bu ülke yeryüzünün cennetidir.

 *

Sizler İstanbul’da Ulu Cami’de bir vakit namazını eda edip Emin Önünde balık ekmek yiyip bu memleketin bir ferdi olmaktan gurur duydunuz mu?

Yeryüzünde bir eşi ve benzeri olmayan Boğaz’da bir vapur turu yaptınız mı? O ter temiz havayı ciğerlerinize doldurdunuz mu?

 *

Bursa’da Osman Gazi, Orhan Gazi Türbelerini ziyaret edip atalarımıza minnet ve şükran duygularınızı izah ettiniz, Ulu Cami’de sizleri bu memleketin bir ferdi olarak yarattığı için Yüce Allah’a şükrettiniz mi?

 *

Sizler Çanakkale’de tabya, tabya, siper, siper gezerek o muhteşem anıtı ile Seyit Onbaşı’nın anıtını gördünüz mü? Aynalı Çarşı’da alış veriş edip sahilde ki Nusrat Mayın Gemisi’ni gezdiniz mi?

 * Aydın'ı, Denizli'yi  gezdiniz mi? Pamukkaleyi, Kuşadası'nı gördünüz mü?

Samsun’da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün at üzerindeki o heybetli duruşunu, sahildeki Bandırma Vapuru ’nu gezdiniz mi,  gördünüz mü?

 *

Trabzon’da Atatürk köşkünü gördünüz mü?

 *

Ankara’da Hacı Bayram Veli Camisinde namaz kılıp Anıtkabir’e çıkarak Ulu Önderimize bu vatana kurtardığı için istiklal ve hürriyetimizi sağladığı için onun daima izinde olduğunuzu bildirdiniz mi?

 *

Erzurum’da, Sivas’ta cumhuriyetimizin temelinin atıldığı kongre merkezini, o muhteşem çifte minareyi gördünüz mü?

 *

Erzincan’da gezerken o unutulmayan 1937 depremini hatırladınız mı?

 *

Kastamonu’da Şerife Bacı anıtına hayran, hayran izlediniz mi?

 *

Amasya’da Ferhat’ın deldiği dağlara baktınız mı?

 *

Kırşehir’de “İncisen de incitme” diyen Hacıbektaş Veli müzesini gezdiniz mi?

 *

Nevşehir’e Peri Bacalarına, gökyüzünde süzülen balonlara hayran kaldınız mı?

 *

Konya’da Mevlana Hazretlerini ziyaret edip Alâeddin tepesinde sıcacık bir çay kahve içtiniz mi?

 *

Tokat’ta Elazığ-Tokat ve Urfa kardeşlik şölenine katıldınız mı?

 *

Gümüşhane’de, Bayburt’ta dostlarınızla kucaklaştınız mı?

 *

Adana’da Küçük Saatte bir dumanlı lokantada şalgam içip, kebabın hasını yediniz mi?

 *

Memleketimizin en uzun sahil şeridi olan Mersin’de bir tur atıp tantuni yediniz mi? 

 *

Kayseri’de Erciyes dağındaki o muhteşem manzarayı görüp, teleferiğe bindiniz mi? Destanlar şairi Fazıl Ahmet Bahadır’la Hunat camii bahçesinde sohbetin derinliklerine indiniz mi?

 *

Şehzadeler şehri Manisa’yı gezip İzmir’in Konak semtinde Atatürk’ün İzmir’e gelişine ve Yunan’ı denize döküşüne şahit oldunuz mu?

 *

Afyon’da afyon kaymağı yiyip Kocatepe’de çıktınız mı?

 *

Eskişehir’de porsuk çayı kenarında bir yorgunluk kahvesi içtiniz mi?

 *

Ağrı’da soğuktan korunmak için kahveden çıkıp pasta haneye girdiniz mi?

 *

Van’da Van gölü canavarının hikâyesini Vanlılardan dinleyip bir Van kedisini kucakladınız mı?

 *

Mardin’de dini inancı ne olursa olsun insanların bir arada yaşaya bileceği gerçeğini gördünüz mü?

 *

Sabahattin Alinin Sinop Cezaevinde;

Dışarıda deli dalgalar // Gelip duvarları yalar // Seni bu sesler oyalar // Aldırma gönül aldırma şiirini yazdığı şimdilerde müze olan tarihi Sinop ceza evini görüp de ürperdiniz mi?

 *

Safranbolu’nun o dillere destan bembeyaz evlerinin önünde bir hatıra resmî çektiniz mi?

 *

Tunceli’nin o serin mi serin Munzur Çayı eteklerinde çay demleyip içtiniz mi?

 *

Malatya’da kayısı,

Diyarbakır’da şiş ciğer,

Gaziantep’te lahmacun yiyip

Urfa Balıklı Gölde balıklara yem attınız mı?

 *

Bingöl girişinde 33 askerimizin şehit olduğu yerde onların hatırasına dikilen anıtta o 33 mübarek şehitlerimizin mübarek ruhlarına Fatiha’lar okudunuz mu?

 *

Muş’ta kar festivaline gittiniz mi?

 *

Ve Elazığ’da açık hava müzesi konumundaki Harput’a çıkıp sonrasında doğunun Yalova’sı unvanını alan Hazar gölünde serinlenip teknoloji harikası olan Keban Barajının yedi kat derinliğine indiniz mi?

 *

İşte ben bunların hepsini yaptım. Yüce Rabbim nasip etti yurdumun dört bir yanını gezme, görme imkânı buldum. Ve bu cennet vatanıma sevdalandım âşık oldum.

Ülkemin Allah’ın yeryüzündeki cenneti olduğuna inandım.

Yüce Allah’ım bizi vatansız, bayraksız ve ezansız bırakmasın.

*/*

NELER SÖYLENDİ?
@
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ

MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ

DİĞER YAZILARI HAZRETİ  SÜLEYMAN  VE  HÜT HÜT KUŞU HANKENDİ’Mİ YEMEN Mİ? EYVAH Kİ EYVAH ÇANAKKALE’NİN VERDİĞİ DERS   HANKENDİ’DE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR EYVAH EYVAH BUGÜN NE YAZSAM? HAZRETİ SÜLEYMAN VE HÜT HÜT KUŞU EMEKLİ HASAN EMMİNİN PAZAR ÇANTASI UÇTU UÇTU GENÇLİĞİM UÇTU ACILAR DENİZİNİN ACILI ŞAİRİ ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN       10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ GÖKBAYRAĞIN GÖZYAŞI HİNDİ SARIKAMIŞ’TA O GECE BAK DOSTUM… KORKİREM BİR MİSAFİR GÖZÜYLE ELAZIĞ      BİR KAÇ DALDA KISSALAR GÖNÜLLERDEKİ BELDE HANKENDİ SİZ HİÇ ZÜLFİYARE DOKUNDUNUZ MU?.. ATATÜRK’ÜM OLMASAYDI GÜZ MÜ GELDİ RENGİN SOLUK VAH Kİ VAH LEYLEK, CÜPPE, SAKAL VE HZ.SÜLEYMAN SENDE BU ENSE, ONDA BU PARA, BENDE BU YOKSULLUK  SEKSEN BASAMAKLI MERDİVEN İSTANBUL’DA SAHTE DOKTOR YAKALANMIŞ HANKENDİ MAHALLESİ BİRAZDA SOHBET EDELİM OTUR “0” EKMEKTEN SUYA, SUDAN HAVAYA ZAM AA… KRAL! KURTLA KUZUNUN HİKÂYESİ  İLİMLE GİDİLMEYEN YOLUN SONU HÜSRANDIR FELAKETLERE ŞÜKRETMEK SEÇİMİN ARDINDAN 24 MAYIS VE 33 ŞEHİT (EN UZUN GECE) BİZ DE BUNLARI ÖZLÜYORUZ BEKRİ MUSTAFA ULVİYE SAVTUR’UN 50. SANAT YILI AHLAK OLMAYINCA OLUR MU HİÇ DİN İMAN? EMEKLİ VALİ VE ŞAİR RIZA AKDEMİR’İN AZİZ HATIRASINA  RAMAZAN VE İNSAN AH, ATATÜRK AH! ÇANAKKALE RÜYASI LEYLEK, CÜPPE, SAKAL VE HZ.SÜLEYMAN ÜÇ ZARF ELAZIĞ - MALATYA TAKDİRE ŞAYAN İKİ KURUM MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI MUSİKİMİZ VE SPORUMUZ NEDEN HEP ESKİLERİ ÖZLER OLDUK? 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BİR DOSTUN KALEMİNDEN SAÇMA TARTIŞMA TAKVİMİN SON YAPRAĞI SARIKAMIŞ’TA EN UZUN GECE BÜNYESİNDE AHLAK OLMAYAN HİÇBİR ŞEY GÜZEL DEĞİLDİR ŞİİRİN EFSUNLU GÜZELLİĞİ KASTAMONULU ŞERİFE BACI DESTANI GÖKÇE (LOTOĞLU) KÖYÜ ATATÜRK ELAZIĞ’DA ON KASIMLAR ATATÜRK’ÜN SAVAŞTIĞI DÜŞMANLAR YEDİ DAĞIN HARMANI VE ÇÖLÜN KIBLE TARAFI BEN ANLAYAMADIM ANLAYANA AŞK OLSUN NAİLBEY MAHALLESİ ESKİŞEHİR’DEN BİR DEMET ŞİİR GELDİ ATATÜRK’TEN İSMET PAŞA’YA MEKTUP TAVUĞUN KIÇINDAKİ PETROL BORUSU HANKENDİ MÜJDE ADALET TEYZE -III- ADALET TEYZE -II- ADALET TEYZE -I- AĞLANACAK HALİNE GÜLEN İNSANLAR
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu