YEREL
Giriş Tarihi : 26-03-2024 15:31

Bakan Yumaklı: Elazığ’a 35 Milyon Lira Yatırım Desteği Yapıldı

Bakan Yumaklı: Elazığ’a 35 Milyon Lira Yatırım Desteği Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi gezi ve temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a geldi.

Bakan Yumaklı ilk olarak Keban Barajı Rezervuar yüzeyinde tesis edilen Yüzer GES Projesinde incelemelerde bulundu.

Bakan Yumaklı daha sonra temasları kapsamında Elazığ Valiliği’ni ziyaret etti.

Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman tarafından karşılanan Bakan Yumaklı, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı.

 

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali Toraman’dan Elazığ’daki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

 

Bakan Yumaklı’nın bir sondaki durağı ise Elazığ Belediyesi oldu.

Elazığ Belediyesi’ni ziyaret eden Yumaklı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile bir araya geldi.

 

 

Bakan İbrahim Yumaklı, Başkan Şerifoğulları’ndan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

 

Bakan Yumaklı’nın son durağı ise AK Parti Elazığ İl Başkanlığı oldu.

AK Parti Elazığ İl teşkilatı ve AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ile bir araya gelen Yumaklı, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yumaklı il Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada Elazığ’a 22 yılda 35 milyon lira yatırım desteği yapıldığını belirterek; “Aziz olan Elazığ’a geldik son derece mutluyuz. Son 22 yılda Elazığ’a güçlü bir Tarım ve Orman alt yapısı kazandırıldı ancak bunu yeterli görmüyoruz. Yaklaşık son 22 yılda Elazığ’a yapılan yatırım ve desteklerin toplam tutarı 35 Milyon lira. Su alanında da 23 milyar liralık 101 su ve sulama tesisi yapılmış durumda bu süreç içerisinde. Elazığ’ın özellikle orman varlığının yüzde 19’lardan yüzde 22’lere gelmesiyle arkadaşlarımızın bir gayreti var onu çok daha ileriye taşımak için uğraşıyoruz. Bugüne kadar 82 milyon adet fidan ve tohum toprakla buluşmuş durumda yine 4 ova var oda koruma altında. Elazığ’ın 12 kendine has ürünü de coğrafi tescil almış durumda.  Önümüzdeki dönemde Türkiye Yüzyılı’nın inşası ile alakalı bizim bakanlığımız uhdesindeki konuları gelecek 25 yılları, 50 yılları gözeterek oluşturmaya çalışıyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta Elazığ’ın büyük bir potansiyelinin olduğunu biliyoruz zaten coğrafyası da buna son derece uygun. Birkaç hafta önce açıklamış olduğumuz hayvancılık yol haritasında da özellikle Elazığ’ın kendi coğrafyasına has hayvancılığıyla alakalı bütün detayları planlamış durumdayız bunları da bir bir uygulayacağız. Özellikle planlı yetiştiricilik sitemi yeni destekleme modeli ki yayınlanma sürecinde. Bu yayınlandığı zaman sizde göreceksiniz ki oradaki destekleri faydalanmak için başvuran mutlaka yaptığı işle alakalı çok büyük gelişimler olacaktır. Özellikle yeni destekleme sisteminde bizler gençlerimizi ve kadınlarımızı tarımsal sürecin içerisinde görmek istiyoruz onlara pozitif ayrımcılıklarımız olacak” dedi.

 

 

“ELAZIĞ’DA YOL KONTROL NOKTASI OLUŞTURDUK”

Bakan Yumaklı; “Özellikle hayvan hastalıkları ile mücadele konusunda odak noktası olarak seçtiğimiz bütün illerin kesiştiği nokta olarak da Elazığ’ı seçtik. Bugün yol kontrol noktası oluşturduk birincisi Erzurum’daydı ikincisi Elazığ’da. Bunlarla beraber Türkiye’de 8 tane oluşturacağız hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek istiyoruz. Özellikle Elazığ gibi hakikaten kadim bir şehrin her açıdan kendine özgü birçok ürünü olan bir şehrin bu anlamda da mutlaka kendisini sadece Türkiye arenasında değil Dünya arenasında da gösterebilir ürünlere sahip olması gerekir. bu sayede de Elazığ’ın çehresinin değişmesi bugünkü olduğu durumdan çok daha iyi yerlere gelmesi ki gelişim, değişik sürekli olan bir şeydir bunun olması gerekecek ve inşallah bunu da biz 31 Marttan sonra değerli başkanımla beraber ki onun bana verdi kocaman bir kitapçık yapmış bizde onlara o projelere değerli başkanımın yanında olarak destek vereceğiz, bir olacağız beraber olacağız” dedi.

 

 

“24 MİLYAR LİRA MALİYETLİ 209 TANE PROJE VAR”

Elazığ’a 2024 yılında 6000 bin fidan dikeceklerini belirterek Bakan Yumaklı, yapılan yatırımlarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Yumaklı; “2024 yılında Elazığ’a 600 bin fidan dikeceğiz. Yaklaşık biliyorsunuz Elazığ’da çok önemli orman fidancılık tesisimiz var burada da yaklaşık 3.7 milyon adet fidan üreterek Türkiye’nin dört bir tarafına buradan göndermiş olacağız. 24 Milyar lira maliyetli 209 tane proje var. Su ve sulama projesi. Bunları da Elazığ’a kazandırmak için çalışıyoruz. 209 su ve sulama projesinin içerisinden yaklaşık 5.5 milyar liralık maliyeti olan 7 projeyi ben Elazığ’ın değerli vekillerinin kendileriyle Ankara’da istişare ediyoruz. Gerek Meclis’te bizim nöbetimiz olduğu zaman gerekse de bakanlık ziyaretlerinde. Bu 7 projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir tanesi Elazığ Uluova Sulaması Pompa İstasyonu. Su orda duruyor ama bu tarafta sulatılmayan yerler kalmasın istiyoruz. kanal yirmi üç 16 Ocak’ta bu projenin ihalesini yaptık. 143 bin dekar arazi suyla kavuşmuş olacak. Sözleşmesi de 1 Mart tarihinde imzalanan bu pompa istasyonunun maliyeti yaklaşık 2.6 milyar lira. Bu pompa istasyonunun enerji maliyetlerinin düşürülmesi için de yaklaşık 5 megavatlık güneş enerji sistemini de birlikte kurmuş olacağız. Amacımız bu projenin 2026 yılına vardığımızda bitmesi. İkincisi ise tarhana ve iletim tüneli yapımı.

Burada da Elazığ’a yaklaşık 6.4 milyon metreküplük içme suyu sağlanmış olacak. Bu projenin de sözleşmesi imzalandı. Allah nasip ederse önümüzdeki yıl bu projeyi tamamlayacağız. Üçüncüsü Palu ve Kovancılar ilçe merkezleri içme suyu artıma tesisi ve ikmali projesi. Bu projenin sözleşmesini geçen sene imzalamıştık. İnşaata da başlıyoruz. 2025 yılı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Dördüncüsü Elazığ Karakoçan Yukarıovacık Göleti projesi. 3 bin 710 dekarlık bir arazinin sulanması söz konusu. 18 Mart tarihinde bu projemizin de imzalarını attık. Yaklaşık 230 milyon maliyetli 2026 tarihinde bu arazileri su ile buluşturmuş olacağız. Beşincisi ise Keban Altıyaka Projesi bunun sözleşmesini de dün imzaladık. 8 bin 630 dekarlık bir alanı bu proje ile sulamış olacağız. Yaklaşık 500 milyon liralık bir maliyeti var. 2026 yılında bu projeyi de tamamlayacağız. Altıncısı Kuzova Pompaj Sulaması ve Yüzer GES Projesi 78 milyon maliyetli GES projesini tamamladık. Elektrik hatlarına da iletim verildiğini görmekten mutlu olduk. Yedincisi ise içme suyu isale hattı. Elazığ’ın 2. kısım projesi. Lokasyonları Elazığ’ın il merkezi, Akçakiraz, Yazıkonak, Mollakendi beldeleriyle Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin faydalanacağı 1 milyar liralık projeyi tamamladık iş kapsamında 39 kilometrelik iletim ve 3 terfi merkezi de yapılmış oldu bununla ilgili inşallah çalışmalar devam edecek önümüzdeki dönemde de bu projelerin hızlıca tamamlanmasını sağlayacağız Elazığ’ımıza hayırlı uğurlu olsun inşallah” ifadelerine yer verdi.

 

mehmet karakılıçmehmet karakılıç