https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE      

24-07-2023 12:34 483 kez okundu.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyada üç blok oluşmuştu: ABD merkezli NATO, Rusya merkezli Varşova paktı ve daha sonra da Bağlantısızlar bloku.

Bu bölüşüme yenidünya düzeninin sahadaki dizilişi olarak bakıldı.

NATO paktına dâhil olmanın fidyesi olarak NATO ülkelerinde ve elbette Türkiye’de de anti-komünist örgütlenmelere başlandı. Genç nesil bu formata uygun olarak şekillendirildi.

Siyasi alanda sağcı /muhafazakâr geleneğin ilk kazanımı Menderes'in iktidara gelmesiyle oldu. Bu gelenek dinin modernleşmenin önünde engel olmadığını, Müslüman kalarak modern olunabileceğini kanıtlama olarak görüldü. Çünkü hemen sonra Adalet Partisi, ardından Anavatan Partisi, Refah Partisi ve AK Parti iktidara gelerek hem ülkenin kalkınmasını ve dünyaya entegrasyonunu, hem de alt gelir gruplarının merkeze yürümelerini sağlayarak üstenci bakışları -kısmen de olsa- daha insani bir çizgiye yaklaştırmışlardır.

1960'lı yıllar Türkiye'de üniversite gençliği arasında Marksist ve sol fikirlerin popülerlik kazanmaya başladığı yıllardı. Bunun hemen karşısında da 1950’lerden beri sürdürülen bir çizginin devamı olarak o dönemde milliyetçi ve muhafazakar gençlerin yanı sıra dini cemaatler ve tarikatlar “Sovyet tehdidi” ve artan “ateist-komünist tehlike”ye karşı devlet yanlısı duruşlarını sürdürüyorlardı.

Mesela 1960'lı yıllarda onursal başkanlığını emekli kara kuvvetleri komutanı iken, 1960 darbesi esnasında darbe kadrosunda orgeneral seviyesinde paşa olmadığından göreve çağrılan ve Cumhurbaşkanı yapılan Cemal Gürsel'in yaptığı “Komünizmle Mücadele Derneği” faaliyetleri bu alanda en dikkat çekici olanlarındandır.

1945 ile 2000 yılları arasında Yeni Dünya Düzeni’ne itiraz etmek pek de kolay değildi. Kaldı ki Batı bloğuna dâhil olan ülkelerin yönetiminde söz sahibi olan kişi ve kuruluşlar toplumu komünizm ile korkutuyor, uyanık haldeki topluluklara parlak rüyalar gördürüyorlardı.

Bu gelişmelere paralel olarak ABD’de akademik çevrelerde uzun süredir, İslamcıların demokrasiyle uzlaşmasının özelde Ortadoğu’da, genelde İslam dünyasında demokratik rejimlerin oluşması ve oturmasına katkı sağlayacağı hususu tartışılmaktaydı. Bu tartışma, 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında Amerikan karar vericilerinin de gündeminde olan bir konu haline geldi. Ortadoğu’daki diğer ülkelere göre nispeten oturmuş bir “çok partili hayat”a sahip olan Türkiye’de böyle bir iktidara şans verilebilirlik özelde bölge açısından, genelde de tüm İslam dünyası açısından bir deneme olarak görülebilirdi. Bunun da önüne engel çıkarılmadı.

Ancak 2010 yılında Mavi Marmara gemisi ile ilgili olarak ABD medyası, İsrail lobisi ve ABD Kongresi'nin hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyeleri ve hatta dış politika yapılanması, Erdoğan hükümetine karşı kritik değerlendirmeler yapmaya başladılar. Bu eleştiriler hükümetin Mavi Marmara olayını ele alınış biçimiyle de sınırlı kalmadı. Türk dış politikasının tamamı mercek altına alındı. Eleştirmenler, Başbakan Erdoğan’ı bölgesel bir güç olma hedefiyle geleneksel Batı yanlısı dış politikadan İslamcı bir politika lehine tercih yaptığını söylediler. İslamafobi’nin değişik bir versiyonu nüksediyordu.

Varşova Paktı, 1989 yılında SSCB’nin komünizmin yenilgisini ilan etmesi ve hakimiyeti altındaki birçok Slav olmayan topluluklara devlet olma yolunu açtı ve  1992 yılından itibaren de hayatını devam ettirebilmek için Rusya adı altında yeniden devletleştiler. Böylece Rus yöneticiler komünizm ideolojisinden vazgeçtiler ama bizdeki Marksistler hala arkaik bir toplum özlemi içerisinde, Rusları döneklikle suçlamaya devam ediyorlar.

Bu gelişmelerden dört yıl sonra Varşova Paktı yerine “Şanghay” blogunu oluşturma yoluna gidildi.

Şanghay Beşlisi’nin oluşum kronolojisi:

1996 yılında; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan. (Beşli)

2001 yılında Özbekistan.

2017 yılında Hindistan, Pakistan.

2021 yılında İran. (Oldu dokuz)

Türkiye Şanghay oluşumunun diyalog grubunda. Diğer diyalog ülkeleri; Azerbaycan, Sri Lanka, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar.

Gözlemci ülkeler, Afganistan, Moğolistan ve Belarus.

Cumhurbaşkanının 17 Temmuz 2023 tarihinde başlayan Ortadoğu ziyaretlerini bu oluşumları dikkate alarak değerlendirmekte fayda var. Artık hiçbir ülkenin tek başına ayakta kalma ve ilerleme şansının olmadığını, bölgesel ve iktisadi işbirliklerinin zorunlu olduğunu görmek gerekir.

 “Türkiye 21.yüzyılda “oyun kurucu” pozisyonundadır” demekte hiçbir sakınca yoktur.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu