https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK

14-08-2023 10:56 592 kez okundu.

Ahtapotun insafı var mı bilmem ama enflasyonun insafı yok.

Enflasyonla mücadeleyi yönetimler kurallarına göre yaparlarsa toplum rahatlar. Tabi burada enflasyondan zenginleşenlere değil, enflasyondan dolayı azap çekenlere acıyor acıması olanlar.

 “Cahil bilgisi olmayan değil, hakikatin bilgisine direnendir” diyerek bir defa standart hale getirilmiş bazı kalıpları saf dışı edelim.

Toplumdaki kuraldışı davranışları genelde okumuş kitle yapıyor. Ayak takımına da pis işler kalıyor.

Bu tarife göre ne çok insan radara takıldı değil mi?

Unutmayalım insan düşüncesi ne kadar üst düzeyde olursa olsun tarihseldir, değişime ve yanılgıya açıktır. Kat’i ve kesin bilgi vahiydir ve mütevatir hadislerdir.

Aklını ve gönlünü kiraya vermiş olan taraftarın entelektüel düşünce üretemeyeceğine kesinlikle emin olabiliriz.

Konu başka yönlere kulaç atmadan biz enflasyon konusuna dönelim.

Enflasyon, genel olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının tek tek değil, fiyatlar genel düzeyinin sürekli artması anlamına gelir.

Kaynakları itibariyle iki türlü enflasyon vardır:

1-Talep enflasyonu

2-Maliyet enflasyonu

Talep enflasyonu tüketim harcamalarındaki artıştan meydana gelir. Nedenleri arasında; para arzının yükselmesi vardır. Talep enflasyonu varsa; para arzı kısılır, kamu giderleri düşürülür, vergiler artırılır.

Maliyet enflasyonu; üretimde girdi olarak kullanılan mal ve hizmetlerin maliyetlerinde meydana gelen artışların fiyatlarda meydana getirdiği artışa deniyor. Maliyet enflasyonuna karşı; maliyeti artıran mallar ithalattan kaynaklanıyorsa, gümrük vergileri düşürülür, içerdeki mallardan kaynaklanıyorsa bazı vergilerde düzenlemeye gidilir.

Burada dikkat edilecek nokta; bu uygulamaların karaborsaya ve yasadışı uygulamalara dönüşmemesine dikkat etmek gerekir.

Ekonomide enflasyon yaşanıyorken ülke ekonomisi büyümüyorsa “enflasyon içinde durgunluk”, enflasyon içinde büyüme bir tarafa, küçülme yaşanıyorsa “enflasyon içinde küçülme” hali var demektir.

Türkiye, 2003 ile 2008 yılları arasında yüksek enflasyonlu büyüme yaşadı.

Enflasyon, reel gelirleri düşürür, satın alma gücünü azaltır, tasarruf ve yatırım eğilimini azaltır, gelir dağılımını bozar, ekonomik istikrarı zedeler ve sosyal huzursuzluğa yol açabilir. Özellikle dar ve sabit gelirli kesimler için yüksek enflasyon büyük bir sorundur. Çünkü bu kesimlerin gelirleri fiyat artışlarına ayak uyduramaz ve hayat pahalılığı karşısında ezilirler.

Kesin çözüm üretimdedir. Paranın değerini belirleyen şey; üretimdir.

Bu durum karşısında kişiler neler yapabilir:

 “Gelirinizi artırmaya çalışın”. Tabi, sabit gelirli iseniz bunu nasıl yapacaksınız? Düşünmek farz olmakla birlikte çok da zordur.

 “Eğer mümkünse ek iş yapın veya ek gelir kaynakları bulun”. Enaniyeti bırakın.

 “Harcamalarınızı azaltın. Gereksiz harcamalardan kaçının ve tasarruf yapın. Özellikle lüks tüketim mallarından uzak durun”. İnsanlar mecburen alış-verişi azaltıyor ama harcamalar pek kısılmıyor doğrusu.

 “Borçlanmayın. Eğer zorunlu değilseniz borç almaktan kaçının”. Kredi kartlarını ne yapacak tüketici? Borçsuz ölen kaç kişi kaldı koca toplumda.

 “Paranızı değerlendirin. Paranızı boşta bırakmayın ve değer kaybetmesine izin vermeyin.   Paranızı enflasyona karşı koruyacak yatırım araçlarına yönelin. Örneğin, altın, döviz, borsa, fon gibi yatırım araçları size enflasyon karşısında koruma sağlayabilir”.  Tabi paranız varsa.

Ancak yatırım yaparken riskleri de göz önünde bulundurun ve bilinçli kararlar verin.

 “Fiyatları karşılaştırın. Alışveriş yaparken fiyatları iyi araştırın ve karşılaştırın. En uygun fiyatı bulmaya çalışın ve pazarlık yapın”. Para konuşur, servet çaka satar.

 “Stok yapmayın. Fiyatların daha da artacağı beklentisi ile stok yapmaktan kaçının. Sadece ihtiyacınız kadar alışveriş yapın ve taze ürünleri tercih edin”. Birey önce zorunlu ihtiyacını karşılayabiliyorsa stok konusunu düşünebilir.

Bunların hiçbirini yapmayacağım, ben halimden memnunum diyorsanız, o da sizin bileceğiniz bir iş tabi.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu