https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI!

19-02-2024 08:00 271 kez okundu.

Diyanet-Sen tarafından geçen yıl 6406 Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanı arasında yapılan “Diyanet Çalışanlarının Sorunları, Beklentileri, Din-Diyanet Algıları Araştırması” yayımlandı. Bu araştırmayı yapan sendikaya daha sivil bir STK diyebiliriz.

Katılımcıların %48,2’si Diyanet’in özerk olması gerektiğini düşünürken, %50’si mevcut statü ile devam etmesi gerektiğini savunuyor.

Patrimonyal anlayıştaki ülkelerde özerk kurum istemek biraz cesaret, biraz da ankette olduğu gibi gizlilik ister.

Bir zamanların çok dillendirilen “Diyanet denetleme görevi yapsın, başkanlığın görevleri cemaatlere devredilsin” görüşüne evet diyenlerin oranı ise sadece %1.7’de kaldı.

622-661 yılları arasında uygulanan dinin devlet erkinin dışında tutulduğu düşüncesi toplumda henüz yeterince tartışılmamış olup, sanayileşme sonrasında oluşan devlet yapılarının öncelikleri iyi analiz edilmelidir.

Topluma sunulan İslam anlayışını katılımcıların %30,3’ü “Kuran merkezli İslam anlayışı”, %29.2’si “ılımlı İslam anlayışı”, “%23’ü ilmihal merkezli İslam anlayışı” , %11.3’ü “ahlak merkezli İslam anlayışı”, %1.3’ü ise “mistik (sufi) İslam anlayışı” olarak tanımlıyor.

Devletler için asıl olan devletin bekası olup, din de dahil diğer öğeler daha sonra gelir. Moda tabirle, gerisi teferruat.

Katılımcıların % 52.3’ü “Diyanet, din ile devlet arasına sıkışmış bir kurumdur” diyor.

Burada garipsenecek bir durum yok, çünkü bazı düşünce insanları laikliği tarif ederken, “Laiklik, dinin devlet kontrolüne alınmasıdır” diyorlar.

3 Mart 1924 tarihinde üç önemli kanun kabul edildi; Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın kurulması, Tevhidi Tedrisat, Hilafetin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılması. Yüz yıldır bu ülke laik bir ülkedir. Taç giyen başlar çabuk akıllanıyor.

 “Diyanet personelinin görevi sırasında herhangi bir siyasi partiyi övmesini ve yermesini doğru bulmuyorum” diyenler, katılımcıların %71.5’lik dilimini oluşturuyor.

Yüz yıllık cumhuriyet tarihinde böyle bir zaman dilimi var mı?

Araştırmadaki “Aleviliği nasıl tanımlarsınız?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle: “Din” diyenlerin oranı %1.4, “mezhep” diyenlerin oranı %7.2, “tarikat” diyenlerin oranı %2.9, “yaşam biçimi”  diyenlerin oranı %24.6, “Şia’nın bir kolu” diyenlerin oranı %26.6, “siyasi oluşum” diyenlerin oranı %12.1, “inanç ve erkan yolu” diyenler %3.9, “İslam’ın farklı kültürel yorumu” diyenlerin oranı %8.7. Katılımcılardan %12.6’lık bir kısmının konuyla ilgili “fikri yok”.

Tabi tereddütler daha çok, Alevilik hakkında ileri sürülecek fikirleri sınırlandıracak Aleviliğe ait yazılı bir metnin olmamasından kaynaklanıyor olsa gerek zannederim.

Katılımcıların %60,1’i cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini uygun bulmuyorken, %43’ü Kültür Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan “Alevi-Bektaşi Kültürü Başkanlığı’na bağlanmasını destekliyor.

İbadethanesi ayrı/farklı olan bir anlayış ayrı bir din anlamına gelir.

 “Türkiye’de farklı dini cemaatlerin olması zenginliktir” görüşüne %37’lik kısım katılmazken %43 katılıyor, %20 ise kararsız.

Farklı dinler, farklı diller ve farklı etnisiteler imparatorluklara özgüdür. Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki hakim görüş; ulus-devlet anlayışıdır.

Araştırmanın belki de en can alıcı noktası 6406 kişiden sadece %7.3’lük bir kesimin “Diyanet’te torpil, iltimas ve kayırmacılık yoktur” diyebilmesi. Katılımcıların %79.1’lik kesimi diyanet’te torpil, iltimas ve kayırmacılık olduğuna inanıyor.

Birkaç gün önce, 2024 yılında yapılan bir anket çalışmasında bu oran % 85 çıktı. Elbette birileri de; “Bu teşkilat, dini ve uygulanması emredilen hükümlerini içselleştirmede problemler mi yaşıyor acaba” diye düşünebilir.

Araştırmayı yapan diyanet-sen genel başkan yardımcısı konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:  “Böyle bir sonucun çıkması iç acıtan bir durum. Zira helal haram duyarlılığı, adalet, ehliyet ve liyakat ilkeleri en çok diyanette vardır, gibi bilinen algı karşısında çalışanların yüzde seksen oranında güvenini yitirmesi idare tarafından iyi düşünülmesi ve bir an önce bu olumsuz algıyı üzerinden silip atması gereken bir konudur. Komisyonlarda görev alan hocalarımız ve üst yönetim, bizler, sınav ve atamalarda kul hakkına girmemek için ehliyet ve adaleti hassasiyetle gözetiyoruz, diyebilirler. Ancak verilen cevaplarda sadece %7.3’ün evet atamalarda torpil yoktur demesi geriye kalan kararsızlarla birlikte %92’nin ise kesinlikle vardır yargısı hangi saiklerle oluştu? Derinlemesine kazı yapılması gereken bir mesele. Keşke helal ve haram duyarlılığı hassasiyetiyle yapıldığı söylenen maaş (promosyon) ihalesine yaklaşımda gösterilen itina, atamalarda, astlara yaklaşımda v.b gösterilseydi. Bu oranlar daha aşağı seviyelerde olabilirdi.”

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu