https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR)

24-04-2024 13:34 57 kez okundu.

Tarih bir “miri” malıdır. Kimseye mal edilemez. Değişik bir ifade ile; “Tarih böyle söylüyor” cümlesinin gerçeği oldukça sınırlıdır. Demem o ki; tarih her gün yeniden kurgulanıyor. Batı, bizdeki birçok yönlendirmeyi, bazen gönüllü bazen de ahmaklıkları yüzünden yerli isimler üzerinden yapıyor.

Neyse, bu ayrı bir yazının konusu. Bizim konumuz “Doğu Sorunu”.

Yenilgi ile biten 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında yıkılmasına mutlak gözle bakılan Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının büyük güçler arasında nasıl paylaşılacağına veya topraklara neler olacağına ilişkin yapılan askeri ve uluslar arası ilişkiler yumağının ortaya çıkardığı meselelere “Doğu Sorunu” denilmektedir.

Şark meselesi, başta İngiltere olmak üzere Batı’nın orta ve uzak doğudaki iktisadi emelleri ile ilgilidir.

Fransa, Türkiye'nin bölünmesine karşı çıkıyor; çünkü; borçların % 65’i Fransızlara.

Çünkü Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasını isteyen devletler olduğu gibi, yıkılmasını istemeyen devletler de vardı. Tabi bu devletlerin de zaman içerisinde taraf değiştirenleri olmuştur. Osmanlı yönetimi de bu dengelerden faydalanmak için ortaya dengeli ve olabilecek gelişmeleri dikkate alan politikalar geliştiriyordu. Hatta bu savaştan yüz yıl sonra II. Abdulhamit’in takip ettiği Panislamizm projesi de bu düşüncenin izdüşümüdür.

Osmanlı’nın Balkanlardaki toprakları üzerinde devlet kurmak isteyen Osmanlı içerisinde yaşayan etnik yapıları heyecan sarmıştı. Elbette bu etnik yapılara destek veren bu projenin savunucusu devletlerde vardı.

Bu hareketlere katkı veren yalnız uluslararası güçler değil, aynı zamanda ilgili etnik yapılara mensup entelektüeller ve tüccarlarla birlikte halk yığınları da mevcuttu.

1789 ihtilalinin ortaya çıkardığı Milliyetçilik fikirlerini unutmamak gerekir. 1803 yılındaki Sırp isyanının itici gücü bu sayılanların tamamıdır.

Nitekim Sırbistan üç aşamada bağımsızlığını elde etmişti: 1830 yılında özerk bir yapı, 1867 yılında fiilen ama 1878 yılında resmen bağımsızlığını ilan etmişti.

Yunanistan, Osmanlı’nın güçsüzlüğünden istifade ederek 1820’lerden itibaren sürdürdüğü katliamların ardından, bu günkü Yunanistan'ın güneyini oluşturan bölgede bağımsızlığını ilan etmişti.

Bulgaristan uluslararası desteklerin ve giriştiği ayaklanmaların ardından 1878 yılında hukuken özerklik, fiilen de bağımsızlık kazanmıştır.

Romanya da 1878 yılında tanınan bağımsız bir ülke oldu.

1854 yılında İngiltere ve Fransa’nın ayak oyunları ile Kırım üzerinden Ruslarla savaşa sürüklenen Osmanlı, 1881 yılındaki “düyunu umumiye” yönetiminin ardından mecbur bırakıldığı 1877-1878 Osmanlı –Rus Savaşı’nı daha net okuyabiliyoruz.

Günümüzde bazı çevrelerin sıklıkla dile getirdikleri özerklik kavramını kullananlara dikkat etmek gerekir. Bunlar ya özerkliğin nereye ulaşacağını tam bilmek istemiyorlar veya ne istediklerini çok iyi bilen insanlardır. Bazı Türk entelektüellerinin de bunlara verdiği desteği, kime ve neye karşı duydukları nefretin kimlere ve neye yaradığını iyi düşünmeleri gerekir. Türkiye, kendi haritasının değişmesine asla izin vermez, bu konuda hevesi olanları da unutmaz. Bin yıllık bu vatan daha fazla sınır değişikliğine tahammül edemez.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI SEZAİ KARAKOÇ (1933-2021) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu medyum