DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
UZMAN ÖĞRETİCİ - AYŞE ALTUĞ
UZMAN ÖĞRETİCİ - AYŞE ALTUĞ
Giriş Tarihi : 01-11-2022 21:21

ÇOCUK RESİMLERİNDEKİ RENKLERİN BİZE ANLATTIKLARI

Çocuklar günlük hayatta gördüklerini veya kendi düşünce ve duygularını sözcüklerle anlatmakta zorlanabilirler ve bu yüzden sözcüklerle anlatamayacakları birçok şeyi resim yoluyla anlatabilirler. Resimler, çocuğun duygularını sözel olarak ifade etmediği durumlarda kendini rahat bir ortamda, istediği gibi eğlenerek, kendini geliştirerek ifade ettiği en güzel etkinliklerden biridir. Başlangıçta bilinçsizce “karalamalar” olarak ortaya koyulan çalışmalar, çocuk için sadece hoş vakit geçirme uğraşı değildir, zihinsel, sosyal ve estetik alanlarda gelişimi desteklemekte aynı zamanda bir öğrenme yaşantısı da sunan çalışmalardır.

Çocuklar okul öncesi dönemde renkleri hoşlarına gidecek şekilde ve istediği gibi kullanırlar. Resimlerde kullanılan renklerin gerçekle bağlantısı çoğunlukla yoktur ve çocuklar renkleri gelişigüzel şekilde seçerler. Kırmızı bir güneş, beyaz bir elma, yeşil bir kedi veya rengârenk bir insan...

Çocuklar bu dönemde renkleri amaca uygun olmadan gerçek dışı bir şekilde kullanırlar. Ama renklerin amaçlı bir şekilde kullanıldığı, resimlerin gerçeklik özelliği taşıdığı ve renklerin artık yavaş yavaş gerçeğe uygun bir şekilde seçildiği gerçeklik döneminde çocuk resimlerinin bizlere anlatmak istediği şeyler vardır. Bunları fark edebilmemiz için de renklerin bize anlatmak istediği ipuçlarını bilmemizde yarar vardır.

Yeşili çok kullanan çocuk kendisine güveni olan, uyumlu ve mutlu bir çocuktur ve yaşıtlarına göre daha olgundur.

RENK AÇICI DOLGU MADDESİ

Mavi rengi kullananlar ,duygularını daha iyi kontrol edebilirler.

Sarı rengi kullananlar ailesi tarafından sevilen ve değer verilen çocuklardır.

Mor rengi kullanan çocuklar ailesi tarafından desteğe, ilgiye ihtiyaç duyan çocuklardır. Kahverengiyi kullanan çocukların korunmaya ihtiyaç duydukları, sevgi, ilgiye ihtiyaç duydukları ifade edilir.

Siyah rengi kullanan çocukların resimlerinde karamsarlığın olduğu söylenebilir. Kırmızı renk ise hem güveni hem de tehlikeyi simgeliyor olabilir. (Ali Çankırılı)

Çocuğun resimlerinde görülen renkler için genel bir yorum yapılmamalı, çocuğun yaş ve ilgi, içinde bulunduğu gelişim dönemi gibi durumlara bakılmalıdır.

Ayrıca çocuk resimlerinin yorumlanması gerekiyorsa bir uzmana danışılmalıdır. Benim çocuğum bu rengi kullanmış o zaman benim çocuğum böyle, diye düşünülmemelidir.

Çünkü çocuk o an resim çizerken bir kalemin ucu bittiği için diğer boyayı kullanmış olabilir veya başka renkte boya kalemi olmadığı için de tüm resmini aynı renge boyamış olabilir. Ya da çocuğun o an için ilgisini çeken boya kalemi sarı olabilir. Bu durumda ilk gördüğümüz rengin çocuğun gelişimi hakkında bilgi veriyor olduğunu düşünmemeliyiz. Uzun bir gözlem ve uzman kişiler tarafından alınan bir destek ile çocuğun resimleri hakkında bir yorum yapmalıyız.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu