YEREL
Giriş Tarihi : 21-09-2023 16:31

TÜRKİYE’NİN DEPREMSELLİĞİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE MASAYA YATIRILDI

TÜRKİYE’NİN DEPREMSELLİĞİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE MASAYA YATIRILDI

Fırat Üniversitesi tarafından 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Elazığ’dadeprem uzmanlarının katıldığı “2. Uluslararası Mühendislikte İlerlemeler ve Gelişmeler Konferansı” bünyesinde “Depreme Dirençli KentlerÇalıştayı”yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya; Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman,AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Prof. Dr. Soner Özgen, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Sinan Akpınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı ile vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar, çalıştayda yakın zamanda Elazığ’da ve ülkemizin birçok illerinde yaşanan depremler, deprem olmadan önce alınması gereken tedbirler ve şehirlerin depreme dirençli hale getirilmesi noktasındaki çalışmaların ele alınacağını belirtti.

Çalıştayda bir konuşma yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş iseMühendislik Fakültesi’nin üniversitenin en lokomotif fakültelerinden birisi olduğunu belirterek, “Araştırma Üniversitesi olmamamızda da en büyük katkıyı sağlayan fakültelerimizden birisi Mühendislik Fakültemiz. Bugünkü konferansın ana temalarından biri olan deprem dirençli şehirler konusu aslında bizim gibi ülkeler için en kıymetli konuların başından geliyor. Yine hocalarımız bu alanda Türkiye’de hakikaten otorite olmuş, çok önemli çalışmalar yapmış farklı önemli üniversitelerimizden bilim insanlarını bugün ilimize davet ettik, onlarda inşallah bizlere deneyimlerini aktaracaklar. Konferansımızın ilimize, bilim camiasına ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

2020 Elazığ depreminden sonra Elazığ’da ciddi bir dönüşüm yaşandığını ifade eden Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman da; “Fırat Üniversitesi’nin gelişiminde özellikle Mühendislik Fakültesi’nin çok özel bir konumu var. Hocalarımızla istişare halindeyiz özelliklede deprem konusu olunca Jeoloji Mühendisliği ve depremin oluşturduğu hasarların tespiti ve ikamesiyle ilgili olarak da İnşaat Mühendisliği bölümü hocalarımızla çok kuvvetli ilişkilerimiz var kendilerine teşekkür ediyorum. Elazığ’da 2020 Ocak ayında meydana gelen depremde 19 bin binanın hasarlı olduğu tespitini yaptık. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde Elazığ olarak çok sorun yaşamadık. Çünkü 2020 Elazığ depreminden sonra çok hızlı bir şekilde binalarda dönüşüm çalışmalara başladık. Ben açıkçası buna bağlıyorum. Bu programı düzenledikleri için Fırat Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feyzi Bingöl’ün yaptığı Depreme Dirençli KentlerÇalıştayınaİstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naci Görür, Colorado Üniversitesi’nden Prof. Dr. RogerBilham, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdem Canbay, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Alper İlki ile Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç konuşmacı olarak katılarak, Elazığ ve çevre illerde meydana gelen depremler öncesi ve sonrası alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalarla ilgili çeşitli bilgiler verdiler.

Çalıştay sonunda konferansa konuşmacı olarak katılan bilim insanlarına, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

 

mehmet karakılıçmehmet karakılıç