DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Av. Mehmet AYTAÇ
Av. Mehmet AYTAÇ
Giriş Tarihi : 06-09-2022 21:40

CAN DOSTLARIMIZ HAYVANLARIN DA HAKLARI VAR!

Dünya oluşumundan itibaren çeşitli türlerden sayısızca hayvan biz insanlarla beraber bu dünyada beraber yaşamakta. Ne yazık ki teknolojinin de gelişmesiyle beraber hayvanlara yapılan eziyetler, kötü muameleler herkes tarafından kolaylıkla görülür duyulur olmuş durumda. Peki bu sessiz dostlarımızın hakları yok mu? Yapılan şiddet vb. şeylerin cezası yok mu ? Elbette var. Şöyle ki her şeyden önce sırf cezası var olduğu için değil insanlığımız gereği dili olupta derdini dile getiremeyen bu dostlarımıza zaten kötü davranmamamız gerekmektedir. Peki tüm bunlara rağmen yine de hayvanlara zarar verenler varsa ihbar edebilir bizzat şikayetçi olabilirsiniz. HAYVANLARI KORUMA KANUNU İLE TÜRK CEZA KANUNUNDADEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN14 Temmuz 2021 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak hayvanlarında hakları bir nebze de olsa koruma altına alınmış durumda. Arabayla seyir halinde ilerlerken bir hayvana istemeden vurduğunuz zaman arkanıza bakmadan gitmek yerine o hayvanı en yakın hayvan hastanesine veya hemen veteriner hekime götürmek gerekmektedir. Zira arkanıza bakmadan gittiğiniz takdirde ilgili kanun maddeleri gereği ceza almanız kaçınılmaz olacaktır. Bu haftaki yazımda bizlerle beraber yaşayan dostlarımızın da hakları olduğunu kısaca hatırlatmakta fayda gördüğüm için yazmak istedim. Peki hayvanlarla ilgili kanundan kısaca örnekler vermek gerekir ise;
-Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
-Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.
-Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.
-Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
-Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alacak; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Bu suç veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişilerce işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.
-Sahibi tarafından işlenen suçlar da dahil olmak üzere, bu suçların işlenmesi halinde soruşturma yapılması Tarım ve Orman Bakanlığının il veya ilçe müdürlükleri tarafından cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulmasına bağlanacak. Bu başvuru muhakeme şartı niteliğinde olacak. Suçüstü halinde ise soruşturma genel hükümlere göre yapılacak.
-Belirtilen suçların başka bir kişi tarafından sahipli hayvana karşı işlenmesi halinde hayvan sahibinin şikayeti üzerine de soruşturma yapılacak.
-El konulan kedi ve köpekler ile Bakanlıkça uygun görülen diğer hayvanlar koruma altına alınarak bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.
Tüm bunları bilmemizde ve çevremizde şiddet vb. muamelelere maruz kalan hayvanların haklarını savunmamız ve herkes için daha yaşanabilir güzel bir dünya için bilinçli hareket etmemiz gerektiği kanaatindeyim.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA