https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/2da5c2e08b359a58269cf225feef9a54-8124d69a9ebe60557531.png
YAVUZ GEZER

Simurg (Zümrüd ü Anka)- I

08-02-2024 10:49 216 kez okundu.

Fakat sonu yok ki kıyısına varılsın... haddi yok ki, sayıya sığsın. (Feridüd- din Attar “Mantık Al Tayr”, sayfa 11, 165. Beyit.)

Puhu kuşu deli gibi ortaya atıldı... dedi ki: "ben öyle bir köşk seçtim ki kendime!

Harabelerde doğmuş bir acizim... şarapsız harap olup gitmedeyim!

Yüzlerce mamure buldum, ama hepsi de bakımsızlığa düşmek üzere... hepsi de harap olmak üzere!

Bir toplulukta oturmak, gönlünü, hatırını huzura kavuşturmak isteyen, sarhoş gibi yıkık yerlere gitmeli!  Zahmetler çekiyor, yıkık yerlerde yurt ediniyorum ama, defineler böyle yerlerde gömülür de ondan!

Defineye olan aşkım, böyle yıkık yerlerde yüz gösterdi... defineye ulaşmak için yıkık yerlere gitmekten başka yol yok! (Mantık Al Tayr s.69)

Tarih bu tür Puhu kuşlarını hep karşımıza çıkardı, birçoğumuzun onları ısrarla görmek istememesine rağmen...

SİMURG;

Zümrüdüanka veya sadece Anka; kökeni Pers mitolojisi ve edebiyatına dayanan efsanevi, iyicil bir kuştur; sembolizmlerde spiritüel aydınlanma ve reenkarnasyon olarak açıklanır. Fenix sembolizminde kuşun yanması cehenneme iniş deneyimini, yeniden doğması ise arınılarak saf şuur halinin elde edilişini simgelemektedir.

Halsiz ve bedbin... Canlanıp eski halinin devamı gözlenen siyasetçiler gibi...

Ruhun yücelmesi ve yaşarken yeniden doğuş gücü, saf olmayı kendini yakarken yaratmayı, tekamülü, erdemliliği, sadakati, zarafeti, hakkaniyetin temsilidir SİMURG olmak; Pers mitolojisinde ortaya çıkan, Türklerde Anka kuşu veya Tuğrul Kuşu, batılı metinlerde Phoenix olarak bilinen efsanevi kuşun bu efsanevi hali Feridüd- din Attar'ın kalemiyle ayrı bir anlam ve değer kazanır.

Feridüd-din Attar Mantık Al Tayr (kuş dili) kitabında SİMURG ile ilgili birçok hikâye anlatır.

Sabrı, yenilmemeyi, mücadele etmeyi ve emek vererek tekrardan dirilmenin sembolü olan Anka kuşu kendini yakıp küllerinden doğma gibi ulaşılması güç bir ideali temsil eder.

PES ETMEMEK VE SABIRLA MÜCADELE KAREKTERİDİR.

Tıpkı 6 Şubat 2023 deprem felâketini yaşayan insanlarımız gibi. Her türlü umursamazlık ve tehditlere rağmen...

SİMURG

Anka kuşu gerçek ve somut bir varlık olmamasına rağmen, insanın manevi ve düşsel dünyasında önemli ve uhrevi anlamları ifade eder. Anka kuşunun Kaf Dağı'nın arkasında yaşadığı anlatılır ancak halk kendi coğrafyasının Anka kuşuna denk gelen bir düşsel yaratık söylencesi yaratmıştır. En görkemli ve ulaşılmaz dağlar Anka kuşunun yuvası olarak kabul edilmiştir.

Mısır'da Anka kuşu ölümsüzlüğün, yeniden doğuşun, dirilişin simgesidir.

Simurg her şeyin yanarak, yıkılarak arındığı böylece yaşamın küllerinden yeniden dirildiği bir değişim öğretisidir.

Kristin Demirci hanımefendiye göre Akrep burcu sembolizmi ve arketipleri; Akrep, Yılan, Kartal ve Simurg'tur. (Detayları hanımefendinin yazısından öğrenmek mümkündür)

Akrep; yaşamdaki yolu, tükenmiş arzuları, tutumları ve kavramları dönüştürmekten geçer. Kıskançlık, paranoya, nefret, intikam düşmanlık.

İçinde iyi ve kötü arasında bitmeyen bir mücadele barındırır.

Mitolojide Akat, Asur, Babil dönemlerinin ortak kahramanlarının başında Güneş Tanrılarının Koruyucusu olan akrep insanlar gelmektedir. Akrep -insan yaratıklar Gılgameş'de olduğu gibi" kapıların Koruyucuları "olarak bilinir.

Arketipleri:

Yılan;

Hem yeryüzünü hem de yeraltını simgeleyen bir hayvan olduğu için akrep burcu ile ilintilidir. Yılanların ölü atalarla ilişkili olduğu yeraltı güçlerini temsil ettiğine inanılmakta ve İlkel korkuyu temsil eden yılan, aynı zamanda da merak uyandırmaktadır.

Dini motiflerde ayartıcı ve manipülatif rolü vardır. Aynı zamanda gençliği ve ölümsüzlüğü simgeler. Birçok kültürde yılan ölümsüzlük iksirinden taşıyıcısı olarak da anılır.

Kartal: Pek çok kültürde kutsal sayılan, topluluklar tarafından saygı gören bir kanatlıdır.

Gökle yer arasında Kehanet bildiren bir elçi ve yaşamın koruyucusu/ kurtarıcı ruhu olarak da kabul gören Kartal göksel güçlerin simgesidir.

Kartal Yunan mitolojisinde Zeus'un yardımcısı, hatta kendisiyle özdeşleştirilir.

Kartal akrep burcunun bilgeliğini simgeler.. Kartal cesaret ve güç sembolü olarak kabul edildiğinden, krallarla kraliyetlerle, güçlü vizyonları olan ya da zirvedekiler zirvedeki kişilerle de temsil edilirdi.

Öyle ki; bu yukarıda saydığım arketipler çoğumuzun zihninde berrak bir görüntü oluşturduğunda...

SİMURG, AKREP YILAN VE KARTALIN NEYİ SEMBOLİZE ETTİĞİNİN cevabını bulacaksınız

Buna şüphem yok!

Ayrıca bir kez daha 6 Şubat 2023 büyük deprem felâketinde hayatını kaybedenlere de rahmet diliyorum. (Devam EDECEK)

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu