https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/2da5c2e08b359a58269cf225feef9a54-8124d69a9ebe60557531.png
YAVUZ GEZER

Tıpşor...

19-05-2023 21:24 429 kez okundu.

Dünü toprağa gömmezseniz,

Yarınlarınız çiçek açmaz.

                                               La Edri

Bazen Güneş sıcaklığındaki gülüşün aniden bulutlar arkasında kalmışçasına gölgelenir…

Bakarsın fakat göremezsin. Öylesine uzak ve karanlıktır ki baktığın yer.

Adım atmaya takatin kalmaz, soluk almakta zorlanırsın.

Çınarı andıran duruşun, suya hasret söğüt dalları gibi eğilir birden…

Konuşmak için açtığında ağzını, kelimeler boğazında düğümlenir.

“Nasılsın? Diye bir ses duyarsın.

Belli belirsiz dökülür heceler ağzından.

“TIPŞOR GİBİYİM”

Göz alabildiğine uzanan, yemyeşil tarlalar arasında, ağaç dallarından yapılmış bir sayeban…

Biz ona “hayma” deriz.

Bostan tarlasını beklerken oturduğumuz iki katlı, üç tarafı ağaç dalları ve yapraklarla örülü, önü açık çatma.

Alt katı sıkıştırılmış toprak, onun üzerinde yatağın konduğu ağaç dallarından yapılmış kerevet. Onun da üstü su sızdırmayacak şekilde dallar ve yapraklarla örülmüş dam çatı.

Elazığ’da bağrı bütün kavun, çok tatlı kokulu “Düvlek– Muz Kavunu”, ince kabuklu, yerli köy karpuzu “Gülle”, siyah iri çekirdekli yerli köy karpuzu çok ince kabuklu ve “İri Alaca” yerli karpuz ve “Beyaz Köy Karpuzu” dışı beyaz içi kan kırmızı…

İsimlerini saydığım bu çeşitlerin altmış dokuz türü bostanlarda yetiştirilir biz haymalarda onlara koruculuk yapardık. Tabii öncelikle bostanın oluşturulması gerekirdi. Kavun ve karpuz çekirdekleri ıslatılarak gübre ile karıştırılmış toprak kabartılır, çekirdekler içine serpiştirilir ve üzeri beş santimetre toprakla kapatılırdı hafif can suyu verilerek.

Karpuz dikimi mutlaka sabah erken saatlerde yapılırdı.

Kavun ve karpuzların fidelerinin gelişimi ve çiçeklenmesini kontrol edersin zaman zaman.

Aralarına serpiştirdiğin domates fideleri ve tarlanın küçük bir bölümünde ise soğan tarhlarındaki gelişimi de.

Kavun ve karpuz, kelek ve şelekleri büyümeye başladığında nöbet zamanı gelmiştir artık. Sürgün ve fidelere basmadan karpuz altları toprakla desteklenir, azot ve potasyumlu gübre sürgünler sonrası verilir. Yapraklar sıkça kontrol edilir. Küllenmeye karşı mutlaka ilaçlanır. En çok parfüm kokulu küçük kavunlar ilgi odağı olurdu. Biz onlara “şamama” derdik. Bu kadar özen gösterilen bostanlardaki kavun ve karpuzlar, traktör römorklarında ve özellikle hayvan üzerinde taşınırken de aynı hassasiyet gösterilirdi. Mutlaka karpuz altlarına ve sıra aralarına otlarla destek yapılırdı.

Bu hayvan heybelerinde taşınanlarda oldukça önem arz etmektedir.

Özellikle; eşek üzerinde çift tarafı heybelere özenle yerleştirilen karpuzların arası otla desteklenir ki karpuzlar birbirleri ile temas etmesinler. Bu yapılmazsa karpuzlar baskıya maruz kalır, hayvanın adımları arasındaki salınım sonucu içten ezilmeye başlar ve kayarak yere düştüğüne parçalanır. Görüntüsünü kaybetmiş karpuz ezik parçalar halinde etrafa saçılır.

Oysa Güneş altında dışı buharlaşmaya başlayan, içi soğuk ve serinletici karpuz bir yumruk darbesiyle ikiye ayrılır. Orta kısmı afiyetle yenirken, dış kısmı kuşların ve hayvanların payı olarak ayrılır.

“Dede, eşekten düşen karpuz nedir?” diye soran torununa verdiği “TIPŞOR” cevabı bunda yatmaktadır.

Son üç aydır TIPŞOR gibiyiz. Her taraftan baskıya maruz kalmış, bu baskıyı karşılayacak argümanları olmayan insanlar gibi…

Kalın sağlıcakla…

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu