https://www.elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/24c41d8ef5a13103cdd741dd68f1fa85-c804d6ee47cb0fbe4559.png
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU

13-12-2022 22:18 942 kez okundu.

Türkiye’nin öncü teknoloji firmalarından olan Softtech 2022 Teknoloji raporu yayımladı.2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan Teknoloji Raporu, 4 farklı boyutta bir tahminleme ile İş Hayatı, Yapay Yaşam, Dijital Yaşam ve Fiziksel Yaşam’ı ele alınan raporda iş hayatında “Uzaktan Çalışma” ve “Dijital Göçebelik” yakın gelecekte radardaki etkisini sürdürürken Dijital Dönem fazında olması beklenen “Yapay Şirketler” için “Çalışansız Organizasyonlar”ın 2030 yılına kadar hayata geçmesi öngörülüyor.

Teknoloji Raporunda ayrıca 2040’lardan sonra bir başkasıyla iletişim kurmak için herhangi bir mobil cihaza ihtiyaç duyulmayacağı ve giyilebilir görünmez teknolojiler sayesinde vücuttan vücuda haberleşmenin mümkün olacağı öngörülüyor.

Türkiye Girişimcilik Ekosistemi değerlendirmesine göre ise 2021 yılında Türkiye başarılı girişimcilerle yeni bir döneme adım attı. Melek yatırımlar ve VC (Venture Capital) yatırım aktivitelerinin gelişimi dikkat çekti. Türkiye’nin ilk unicorn’ları ile 2020’den 2021’e yatırım tutarlarındaki artış yüzde 1.000’in üzerinde gerçekleşti. Covid-19 pandemisi, çevrimdışı ekonominin dijitalleşmesini hızlandırarak teknoloji şirketlerini daha da önemli hale getirdi. Girişimcilik ekosistemlerinin bugünkü eylemleri, yarın küresel sahnede nasıl konumlanacaklarının belirlenmesine yardımcı olacak. Türkiye’nin de bu ivmeyi koruyabilirse global girişimcilik ekosistemleri listelerinde yükselmeye devam edebileceği öngörülüyor.

Bu öngörülerin yanında küresel teknoloji liderlerinin yetenekli ve uzman personel bulması zorlaşıyor. Yeni personel yetiştirmek ise projelerde zaman kaybı yaratıyor.

Küresel teknoloji liderlerine göre dijital teknolojilerin benimsenmesini zorlaştıran bir numaralı sorun yetenek açığı olarak görülüyor. Araştırma kuruluşlarının Küresel Teknoloji Raporlarına göre çoğu işletmenin 2 yıl içerisinde Web3, metaverse ve kuantum bilişim gibi yeni teknolojileri benimsemesi bekleniyor. Yöneticilerin yüzde 99'u dijital yatırımlardan geri dönüş elde ettiklerini belirtirken her 10 işletmeden 9'u bulut sistemlerini kullanma konusunda ileri düzeyde olduklarını ifade ediyor. Buna karşın siber güvenlik ekiplerinin yüzde 58'i programlarının gerisinde kaldıklarını kabul ediyor.

Araştırmalar jeopolitik gerilimlere rağmen, işletmelerin yeni teknolojileri benimsediğini ve yeni araçlara yatırım yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların neredeyse tamamı, kuruluşlarının dijital dönüşümlerinin son 2 yılda kârlılığı artırdığını gösteriyor.

T.C Bilim ve Sanayi Bakanlığı ise “Türkiye Yüzyılı’na iddialı ama bir o kadar da gerçekçi hedeflerle giriyoruz.” Sloganı ile bütçe ve hedef planlamaları yapıyor.

Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde hazırlanan stratejilerle katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi teşvik edecek atılımlar gerçekleştiriyor. Girişimcilik ekosistemine yol gösterecek Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisini yayımlayan bakanlık 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin kurulmasını hedeflediğini belirtiyor.

Bakanlık; Proje Bazlı Teşvik uygulamasıyla, Türkiye’nin hayallerini gerçeğe dönüştüren vizyoner yatırımları hayata geçirerek Türkiye’nin her geçen gün çağın teknoloji listelerinde yerini tırmandırmaya çalışıyor.

Atılan bu adımlar ışığında ise üniversiteler sektöre yetkin personel yetiştirmek üzere birçok proje ve eğitim geliştirmeleri yapıyor.

2022 yılının son günlerine yaklaşırken ülkemizin Teknoloji ilerleme durumunu bu şekilde özetleyebiliriz. Dünya üzerinde gelişen bir teknolojiyi yıllar sonra ülkemize entegre eden düzeni yıkmak ve geride bırakmak için bu yatırım ve gelişimleri hızlandırmalıyız. Gelecek yılların teknolojilerini tüm dünya ile aynı zamanda kullanmak istiyorsak bu dönüşümlere ayak uydurmak ve öncülük sağlamanın bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirtmek isterim.

İyi haftalar dilerim,

Orhan Alperen Yıldız

Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu