Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, laktoz eksikliği ve bu durumun neden olduğu sağlık sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Yalnız, laktoz toleransının, laktaz enzimi eksikliği nedeniyle oluştuğunu belirterek, “Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz, laktaz enzimi tarafından parçalanamazsa, bu durum gaz, şişkinlik, ishal ve bulantı gibi şikâyetlere yol açar. Bu da insanların çok besleyici olan süt ve süt ürünlerinden uzak durmasına neden olur” dedi.
Avrupa’da laktoz tolerans bozukluğunun daha az görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Yalnız, Türkiye, Asya ve Asya’nın doğusuna gidildikçe laktaz enzimi eksikliğinin yaygınlaştığını söyledi. Prof. Dr. Yalnız, doğumdan itibaren doğal olarak var olan laktaz enziminin yaş ilerledikçe azaldığını ve bu nedenle vücudun ilerleyen yaşlarda laktozlu ürünlere karşı olumsuz tepkiler verdiğini belirtti. Ancak yoğurdun sindiriminin daha kolay olduğunu ve bu durumun yoğurdu bu etkilerden ayrı tuttuğunu vurguladı.
Prof. Dr. Mehmet Yalnız, teknolojinin gelişmesiyle birlikte laktaz enzimi eklenmiş gıda takviyeleri ve laktozsuz süt ürünleri gibi alternatiflerin üretildiğini ifade etti. Bu sayede süt ve süt ürünlerinin az da olsa tüketilebileceğini belirten Yalnız, her sütte aynı oranda laktoz bulunmadığını ve kişideki laktaz eksikliğinin de aynı oranda olmadığını söyledi. Sütün en temel besleyici ürünlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yalnız, laktoz sorunu yaşayan bireylerin farklı süt türlerini deneyerek, süt tüketiminden tamamen uzak durmamaları gerektiğini sözlerine ekledi. HABER MERKEZİ