FOSİL YAKIT EMİSYONLARINDA AVRUPA BİRLİĞİ REKOR DÜŞÜŞTE

PROF. DR. HİKMET ESEN

26-01-2024 20:37

Kıymetli okuyucularım bugün bu yazımızda sizlere Guardian Gazetesinin köşe yazarı John Crace’nin24/01/2024 tarihinde yazmış olduğu geleceğimize umut veren “Avrupa Birliği fosil yakıt CO2emisyonları 60 yılın en düşük seviyesine ulaştı” başlıklı bir köşe yazısını sizlere aktarmak istiyorum.

Avrupa Birliği (AB) 2023’te yaktığı fosil yakıtlardan 2022’ye kıyasla %8 daha az karbondioksit yayarak bu emisyonlarıson 60 yılın en düşük seviyesine indirdi. Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) analizine göre, gezegeni ısıtan kirlilikteki düşüş, hükümetlerin Covid-19’un yayılmasını durdurmak için fabrikaları kapattığı ve uçuşları iptal ettiği 2020’den sonra kaydedilen en keskin yıllık düşüş oldu.

CREA’dan analist Isaac Levi, “AB’deki CO2emisyonları nihayet 1960’larda ailemin neslinde görülen seviyelere geriledi” dedi. “Ancak bu süre zarfında ekonomi üç katına çıktı; bu da ekonomik büyümeden vazgeçmeden iklim değişikliğiyle mücadele edilebileceğini gösteriyor.”

Raporda, emisyonlardaki düşüşün yarısından fazlasının daha temiz elektrik kullanımından kaynaklandığı ortaya çıktı. AB, sektör verilerine göre 2023 yılında rekor düzeyde güneş paneli ve rüzgar türbini inşa etti ve bir yıl önce kuraklıktan ve onarım çalışmalarından zarar gören barajlardan ve nükleer enerji santrallerinden daha fazla elektrik üretmeyi başardı.

Rapor, iyi hava koşullarının da etkisiyle daha düşük elektrik talebinin, fosil CO2emisyonlarındaki düşüşe %8 katkıda bulunduğunu ortaya çıkardı. Yüksek gaz fiyatlarının bazı firmaları daha verimli hale getirdiği ve diğerlerini daha az mal üretmeye yönlendirdiği sanayi ve taşımacılık gibi sektörlerdeki kesintiler kalan %36’yı oluşturdu.

Rakamlara tarım, çimento yapımı gibi kirli kimyasal işlemler veya metan gibi diğer sera gazları gibi sektörler dahil değil. Analistler genel olarak emisyonların hala çok yavaş düştüğünü söylüyor.

Levi, “Emisyonlardaki %8’lik azalma kutlanmalı” dedi ve şöyle devam etti: “Ancak AB’yi fosil yakıtlardan vazgeçirmek, Rusya gibi petro-devletlere olan bağımlılığı azaltmak ve aynı zamanda dünyayı gelecek nesiller için daha iyi bir yer bırakmak için daha fazlasının yapılması gerekiyor. ”

AB, gezegeni ısıtmanın ve aşırı hava koşullarını daha şiddetli hale getirmenin en büyük sorumluluğunu taşıyor. Sıcaklıkları kontrol altında tutmak için, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmadan önce, sera gazı kirliliğini on yılın sonuna kadar 1990 seviyelerinden %55 oranında azaltma sözü verdi.

Geçen hafta AB’nin kendi iklim danışmanları, bloğun 2030 hedefine ulaşması için “azaltma hızının önemli ölçüde artması gerektiğini” söyledi. Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu’nun hazırladığı bir rapora göre, 27 üye devletin emisyonları son 17 yılda ortalamanın iki katı hızla azaltması gerekiyor.

Grup, fosil yakıt sübvansiyonlarının acilen aşamalı olarak kaldırılması, Avrupa emisyon fiyatlandırma planının tarımı da içerecek şekilde genişletilmesi ve Avrupa yeşil anlaşmasının nihai yasalarının çıkarılmasını içeren 13 öneriden oluşan bir liste hazırladı.

Raporun yayınlandığı sırada danışma kurulu başkanı Prof Ottmar Edenhofer, “AB son yıllarda iklim politikası çerçevesini güçlendirmek konusunda büyük ilerleme kaydetti” dedi. Ancak 2050 yılına kadar iklim nötürlüğüne ulaşmak zamana karşı bir yarış ve artık arkamıza yaslanmayı göze alamayız.”

Analizde yer almayan temiz enerji düşünce kuruluşu EMBER’den Sarah Brown şunları söyledi: “Özellikle enerji sektöründen kaynaklanan emisyonlardaki bu önemli düşüş, AB’nin riskli ve pahalı fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırdığını gösteriyor. Ancak önümüzdeki yıllarda daha geniş elektrifikasyon nedeniyle elektrik talebinde beklenen artışa, yenilenebilir enerji dağıtımı ve enerji verimliliği de buna ayak uydurmalı.”

 

 

DİĞER YAZILARI ISI POMPALARI 01-01-1970 03:00 FOSİL YAKITLARDA SONUN BAŞLANGICI ‘COP28’ 01-01-1970 03:00 ELAZIĞ ÇARŞI KARIŞTI 01-01-1970 03:00 ELEKTRİK DEPOLAMA PERSFEKTİFİMİZ 01-01-1970 03:00